03 Май 2024, 15:14 Днес (0) | Вчера (13)

Софиянци от центъра пак на протест заради паркирането

20 Август 2012 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 август 2012, 09:49
ImagesFromBulgaria.com

Недоволството на софиянци събра 23 000 подписа срещу новите правила за паркиране

Протест срещу новите правила за паркиране в София е насрочен днес в 18,00 часа на площад „Славейков". Миналата седмица недоволни граждани протестираха три поредни дни в района на паметника на „Патриарх Евтимий". Но както агенция Стандарт Нюз съобщи от днес площадът пред Попа е разкопан и прилича на строителна площадка.

 

Недоволството на софиянци събра 23 000 подписа срещу новите правила за паркиране. В Софийския административен съд е внесен и иск за отмяна на Наредбата за движението в Столична община.

Не смятам за редно да си плащам за това, че живея в център, обяви пред бТВ китаристът Иван Лечев. В Люксембург хората не плащат там, където живеят за паркирания си автомобил, а само за втора или трета кола, поясни той.

Цената, която се иска от 150 лв. от хората в центъра не е съизмерима със стандарта на живот в София, твърдят протестиращите.

От 11,00 часа се очаква в Столична община да се състои среща по темата. Гражданско движение "ДНЕС" и Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране" започват преговори по изпълнение на исканията с Елен Герджиков - председател на Столичния общински съвет. Протестиращите ще се представляват от Анжелика Цокова, Иван Лечев, Гергана Владкова, Апрахам Бенлиян, Румен Недялков.

Кратка справка показва, че спирането по улиците във Виена струва 4 лева на час. Може да се спира максимум за два часа, а в идеалния център - до час и половина. Платено е паркирането по улиците в почти целия град - плаща се за зони от първа до девета, плюс 15-та и 20-та зона.

Живеещите в рамките на виенската синя зона плащат 340 лева на година за автомобил. Заедно с таксата за обработка на молбата паркирането за живеещите в австрийската столица струва около 370 лева. Това е около два пъти и половина повече от готвената в София такса, но три пъти по-висок е и стандарта на живот в Австрия, ако сравним брутния продукт на двете страни. Затова можем да приемем таксите за почти равни.

Право на паркинг във Виена имат само собствениците на автомобилите, живеещи в дадената зона. Правото за паркинг - винетка на хора, които ползват служебни коли се доказва с трудови договори и документ за платени осигуровки от работодателя.

Моделът на Виена е колкото сходен, толкова и различен със софийския. Първата разлика е в по по-големия обхват на платените зони във Виена, а втората - по-големите рестрикции за идеалния център на австрийската столица.

Дори притежателите на паркинг-винетки за централните зони нямат право да спират за повече от час и половина в рамките на един ден по улиците в идеалния център на Виена, дори да живеят там. На улици като Mariahilfer Straße, Lerchenfelder Strabe, Alser Strabe и други, живеещите и приходящите имат равни права - паркиране до час и половина на ден.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив