16 Април 2024, 20:46 Днес (11) | Вчера (10)

Софтуерът за анализи Tableau е сред лидерите в Gartner Magic Quadrant

20 Март 2018 13:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2018, 14:03

Аналитичното приложение ще бъде представено през април на практическо обучение

Софтуерната система за бизнес анализи Tableau за шеста поредна година е определена като лидер в класацията Gartner Magic Quadrant. Припомняме, че по традиция всеки февруари излиза новото издание на "магическия квадрант", което оценява водещите софтуерни решения от типа BI (Business Intelligence – бизнес анализи) по множество показатели. Сред критериите, по които се оценяват различните системи, са тяхната инфраструктура, възможностите за управление на данните, анализи и визуализации, лесното споделяне на информацията и насърчаването на сътрудничеството. Крайният резултат дава оценка за лекотата в изпълнението на справките и анализите, както и тяхната завършеност.

За незапознатите Tableau е една от най-бързо развиващите се BI системи в света с повечето от 70 000 клиента, а само през 2017 година новите клиенти на системата са над 16 100. Решението се откроява с удобен интерфейс, който го прави лесен за използване от хора без познания в сферата на програмирането. Той дава възможност както на всеки отделен потребител да анализира единичен източник на данни на личния си компютър, така и на екипите на огромни корпорации да извършват комплексни анализи на базата на сложно и голямо множество от източници, без необходимост от намеса на ИТ екипа.

"Лидерската позиция на Tableau не е случайна. През изминалата година компанията инвестира значителни ресурси в развитието на системата и подобряване на визуализациите, включително добавяне на допълнителен слой във всяка визуализация чрез функцията Viz in Tooltips. Чрез новите функционалности вече много по-лесно и бързо се откриват корелации, изключения, клъстери, връзки, пресмятат се тотали и се правят предвиждания на база на данните, без необходимостта от употреба на специфични модели или алгоритми. Което на свой ред позволява на ръководителите и екипите да взимат много по-информирани решения" - споделя д-р Валентина Протопопова, експерт в консултантската компания Тим ВИЖЪН България, която е представител на Tableau за България.

В добавка след своята десета версия Tableau обогати значително и анализите през мобилни устройства, позволявайки модифициране на всяка визуализация за лесна употреба от мобилен телефон или тáблет, без това да е за сметка на пълната интерактивност. Системата вече е достъпна и за операционната система Linux чрез създаването на Tableau Server под Linux, което за много организации означава по-малки разходи, по-голяма гъвкавост и по-добра сигурност. Tableau Server може да бъде инсталиран при клиента (on-premise) като виртуална машина или на физически сървър, а също така се предлага като облачно - базирана (cloud) платформа, която работи с най-популярните "облачни" услуги в света.

Всички желаещи да научат повече за аналитичното решение Tableau, могат да направят това на практическото обучение за работа със системата, което ще се проведе от 23 до 27 април. В неговите рамки ще бъдат представени всички ключови аспекти от работата с Tableau, включително свързване към данни, работа с данни (филтриране, групиране и сортиране, използване на калкулации и референтни стойности, филтриране на дати, смесване на данни от различни източници и др..), изграждане и разбиране на основни визуализации (хистограма, топлинни карти, площ диаграми, bubble chart, комбинирани графики, графики с двойна ос и др.), разказване на истории с данни, както и анализиране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив