09 Октомври 2024, 17:18 Днес (3) | Вчера (2)

Социалното предприемачество и застрахователният бизнес

09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2024, 16:24
Личен архив

Доклад на тема "Социалното предприемачество и застрахователният бизнес – синергия към устойчиво развитие на икономиката" с автори проф. д-р Николай Денчев, доц. д.н. Ирена Маркова и Георги Поповянски, магистър от УНСС, беше представен на 6-та СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО.

Конференцията се проведе преди около месец в София. Такава конференция се провежда за първи път в Европа, като неин домакин беше Университетът за Национално и Световно Стопанство в София. Конфернцията се организира в сътрудничество с ELANET, международна екосистема в подкрепа на социалните предприемачи: https://www.elanet-se.org/. Според проф. Денчев целта на конференцията е "да изгради необходимата платформа, която да улесни ценните връзки между хората в пространството на социалното предприемачество, да събере учени и практици от Латинска Америка, Европа, Африка, да изгради положително социално въздействие, както и да предостави практическа подкрепа на социалните предприемачи и другите партньори в екосистемите, за да се справят съвместно с някои от най-предизвикателните проблеми на обществото".

В научния доклад авторите обосновават широката обществена значимост на застрахователната услуга и нейната ключова роля за поддържане непрекъснатостта на производствения процес и предприемаческата дейност. 

В контекста на социалния характер на застрахователния бизнес, дружествата имат възможност да подпомагат решаването на икономически, социални и екологични проблеми на обществото чрез прилагане на мерки за сигурност, във връзка с риска чрез социално предприемачество, включително чрез въвеждане на социални иновации.

За съжаление у нас нямаме подобна практика и авторите с се епозовавали основно на чужестранна такава.

Освен това авторите  извеждат на преден план необходимостта от изграждане на концептуален модел на социално предприемачество в застраховането. В изследването се формулират няколко изследователски задачи, а именно: дефиниране на "социално предприемачество” в застраховането, което да удовлетвори участниците на застрахователния пазар и обществото като цяло; представяне на елементите, включени в категорията "социално предприемачество”; очертаване на връзките между тях, както и представяне на взаимоотношенията между субектите при осъществяването му; извеждане на ролята на социалното предприемачество в застрахователния бизнес за устойчивото развитие на националната икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7809
GBP 2.4796 2.4887 2.3345
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив