20 Април 2024, 12:01 Днес (0) | Вчера (10)

Спад на депозитите в гръцките банки през май до 11-годишно дъно

26 Юни 2015 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2015, 14:44
Под лиценза на creativecommons

Депозитите в гръцките банки се понижиха през май за осми пореден месец до близо 11-годишно дъно, въпреки че имаше известно забавяне на темпото на отлив спрямо предходния месец, показват данни на ЕЦБ

Вложителите продължават да се притесняват относно липсата на прогрес в преговорите между Атина и нейните кредитори за сключване на споразумение "пари срещу реформи", което е крайно необходимо, за да се запаси Гърция в състояние на платежоспособност. 

В рамките на месец май бизнес и депозитите на домакинствата в страната са намалели с 3,7 млрд. евро или с 2,8% на месечна база до 129,9 млрд. евро, достигайки най-ниско ниво от май 2004-а година. 

Въпреки този пореден отлив на депозити спадът през май е по-слаб от изтеглените през април цели 4,9 млрд. евро, като през четвъртия месец на годината нивото на депозити в гръцката банкова беше в размер на 133,6 млрд. евро. 

Междувременно стана ясно, че и днес ЕЦБ е оставила без промяна размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.

Така за трети пореден ден ЕЦБ не одобри вдигане на тавана на Механизма за спешна ликвидност (програмата ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната.

За последно Европейската централна банка позволи повишение на програмата ELA във вторник, като се говори, че размерът на спешната ликвидност е набъбнал към 89 млрд. евро.

Според гръцки източници това се дължи на забавяне на процеса на изтегляне на депозити от гръцката банкова система, след като в края на миналата и в началото на настоящата седмица ежедневно изтичаха средства за над 1 млрд. евро.

Робърт Пестън от BBC е разговарял с няколко висши гръцки банкери, които са потвърдили, че през последните дни изтичането на средства се е забавило спрямо началото на седмицата и че банките в страна разполагат с достатъчна ликвидност, за да посрещнат ново теглене на средства в петък. 

В същото време запитаните банкери са изразили увереност, че през уикенда ще има сделка между Гърция и нейните кредитори, но според Пестън тяхната логика се базира на факта, че последиците от евентуален провал на преговорите биха били "катастрофални".

Банките в страната не таят никакви илюзии, че провал на преговорите ще означава предупреждение от страна на Гръцката централна банка, че програмата ELA на ЕЦБ ще приключи и най-вероятно в страната ще бъде въведен контрола върху капитала. При подобен негативен сценарий вероятно ще бъде наложена няколкодневна т.нар. "банкова ваканция", която да позволи на парламента на Гърция да одобри необходимото законодателство за контрол върху капитала.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив