28 Март 2024, 15:27 Днес (9) | Вчера (12)

Спасители от Мизия ще бъдат удостоени с държавна награда

03 Септември 2014 14:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 септември 2014, 13:04

Двама доброволци и петима служители на МВР ще получат признанието

Двама доброволци и петима служители на МВР ще бъдат удостоени с държавна награда за участието си в спасителните и аварийно-възстановителните дейности при наводнението в Мизия в началото на м. август.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за награждаване с медал "За гражданска заслуга” – втора степен, на Пламен Пенев, Иван Иванов, Васил Петров, Петко Вишев и Драгомир Гайдев от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението” и на доброволците Владислав Димитров и Мирослав Маринов за приноса и заслугите им за сигурността и обществения ред при участието им в спасителната операция в Мизия и околностите.

Владислав Димитров и Мирослав Маринов са сред първите, които на 2 август сутринта започват да помагат при изграждане и укрепване на дигите на р. Скът. Към 16 ч. Маринов прекъсва дигата извън града, за да го предпази от наводняване, при което водата се оттича в земеделските площи. С тежка техника двамата извършват евакуацията на над 300 човека и на имущество в първите часове в нощта на наводнението, като по този начин спасяват много човешки животи. Спасителната им дейност продължава непрекъснато до вечерта на 3 август.

Пламен Пенев е инструктор в сектор "Спасителна дейност” в Столичното управление "ПБЗН”. Той ръководи и участва в екип водолази при евакуиране на хора от града и координира работата на хидрофорните модули. Иван Иванов е командир на екип в група "Спасителна дейност” към ОУ "ПБЗН” – Велико Търново. В Мизия ръководи отводняването на 27 обекта, евакуира възрастни и трудноподвижни хора, както и животни, а с лодка доставя лекарства от наводнени къщи. Васил Петров е командир на екип в Районна служба "ПБЗН” към областното управление във Велико Търново. Участвал е в евакуирането на граждани и имущество и е ръководил отводняването на 18 обекта. Петко Вишев е командир на екип в Трета районна служба "ПБЗН” – Пловдив, Драгомир Гайдев – водач на специален автомобил в Четвърта районна служба "ПБЗН” – Пловдив. Участвали са активно в евакуирането на развалени хранителни продукти и трупно месо от къщи на ул. "Дафина Чергарска” и при отводняването на къщите по улицата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив