20 Април 2024, 10:28 Днес (0) | Вчера (10)

Спасяват БДЖ с продажби на имоти и скрап

04 Юли 2013 13:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 13:20
под лиценза на creative commons

Неоперативните активи и наличните количества скрап започват да се продават незабавно

Министърът на транспорта Данаил Папазов представи основните си приоритети за развитие на сектора. Те включват оздравяване на БДЖ, концесии за летища и пристанища и съкращения в администрацията на министерството.

 

БДЖ

Основният приоритет в програмата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е оздравяване на БДЖ, съобщи транспортният министър, цитиран от БТА.

Това ще става чрез прекратяване на процедурата за приватизация на дружеството "Товарни превози". Следва преструктуриране на превозвача и изчистване на задълженията към НКЖИ по схемата дълг срещу собственост - до 30 януари 2014 г. - 60 млн. лева, уточни Папазов.

НКЖИ ще закупи централата на БДЖ. Администрацията ще бъде преместена от ул. "Ив. Вазов", в центъра на София, където се намира сега, на жп гарата до януари 2014 г. Следваща крачка е прехвърляне на собствеността на сградите към НКЖИ и обявяване на продажба.

Неоперативните активи и наличните количества скрап започват да се продават незабавно. МТИТС започва подготовка за следващия програмен период - до края на 2013 г. и определяне на приоритетите за него - до края на следващия месец.

До момента единственото, което е изпълнено от препоръките за оздравяването на железниците, включително и на Световната банка, са само съкращенията на персонал, каза министърът, цитиран от БГНЕС.

Според данните на Папазов, от БДЖ са съкратени за последните 4 години 4701 души, което е 40% от персонала. В НКЖИ положението е сходно - за периода 2009-2012 г. са съкратени 3173 души, което е 20%.

Ситуацията в ДАИ

В ДАИ върви проверка, каза Папазов. Той съобщи още, че в "Морска администрация" предстои смяна на директора. Поста ще заеме кап. Георги Цветков, около чиято кандидатура са се обединили всички, подчерта той. Утре ще бъде връчена заповедта за назначаването му.

Програмата на МТИТС е разработена така, че да е ясна, точна и всеки да намери мястото си, посочи транспортният министър.

Концесии за летища и пристанища

Проучване за стопанисване на пристанищата и концесионирането на Летище София е друг приоритет. В момента се прави анализ и проучвания за тази концесия. За реализирането й ще трябва политическо решение.

Като пети приоритет бе посочено осигуряването на условия за развитието на въздушния транспорт. Ще се предприемат мерки за изчистване на задълженията от авиопревозвачите към Летище София, които са в размер на около 38 млн. лева.

Съкращения в МТИТС

Преструктуриране на ИА "Автомобилна администарция" до 31 август 2013 г. е сред предстоящите мерки на МТИТС. Предвижда се премахването на осемте й регионални дирекции.

Обществен транспорт

Ведомството ще работи и за повишаване на качеството на всички обществени превози в т. ч. и на таксиметровите - със засилени проверки и контрол.

Към 1 август ще има 93 услуги, които ще могат да се ползват чрез електронно управление. Към 15 август т. г. те ще станат до 201 общо, обеща министър Папазов. Най-голям обем - около 50, са в Софийска община, ако същата се подготви дотогава.

Български пощи

Оздравителната програма на "Български пощи" ще се реализира чрез промяна на нормативната база и това е част от набелязаните приоритети.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив