18 Април 2024, 15:29 Днес (7) | Вчера (11)

Специален съвет ще следи за киберзаплахи

13 Юли 2016 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юли 2016, 14:58

Предстои да бъде определен Национален координатор по киберсигурността към Министерски съвет

Министерският съвет прие Национална стратегия за киберсигурност "Киберустойчива България 2020".

Визията за развитие на киберсигурността на България до 2020 година е обособена в три етапа – преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на киберустойчивост (включително и срещу непознати атаки) и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления,се казва в стратегията.

Стратегията предвижда създаването на Съвет по киберустойчивост към Министерския съвет като нещатен постоянен консултативен орган. Той ще има основни направляващи и стратегически функции, които ще бъдат свързани с изработването и обосноваването на позицията на България пред международни институции и организации по въпросите на киберсигурността.

Съветът по киберустойчивост ще следи тенденциите и развитието на киберзаплахите, рисковете, методите за противодействие и необходимите способности, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологичен, инфраструктурен, финансов, организационен и доктринален компоненти и при необходимост ще внася предложения пред Съвета по сигурност към Министерския съвет за решения. Ще подготвя периодичен доклад за Съвета по сигурността и за Министерския съвет за състоянието на сигурността в кибер пространството, развитието на рисковете и обобщената оценка на постигнатото ниво на зрялост и кибер устойчивост. Ще наблюдава изпълнението на проектите от Плана за действие и пътната карта по стратегията.

Стратегията предвижда да бъде определен Национален координатор по киберсигурността към Министерски съвет, който да ръководи изпълнението на плана за действие по кибер сигурността и да изпълнява други задачи, свързани с кибер сигурността.

В основата на Стратегията е моделът за функциониране на национална система за кибер сигурност. Той ще осигурява непрекъснат мониторинг на националната кибер картина (ситуационна осведоменост) с проекция на кибер състоянието във всички сегменти на управление и функциониране на държавата, икономиката, и обществото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив