19 Април 2024, 00:43 Днес (0) | Вчера (11)

Специални полици за фермерите

25 Юли 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Селскостопанските застраховки на "Алианц България" предлагат няколко нестандартни решения в стандартните условия на застраховките. Компанията единствена застрахова млечната производителност, както и влошеното качество на пшеницата вследствие на природни бедствия.

Всяка застрахователна компания разгръща в общите условия на продуктите си такъв вариант на застрахователни покрития, с който максимално да удовлетворяват потребностите на пазара и да завладеят свободна пазарна ниша. И за неспециалистите в областта на селското стопанство става ясно, че се положени усилия за разбиране на самата специфика на фермерството като бизнес. Детайлите, в които навлиза компанията при предлагането на застрахователни продукти както в областта на животновъдството, така и при растениевъдството, впечатляват с прецизността си.
Като повечето застрахователни компании у нас ЗАД "Алианц България" предлага застраховка както на едри рогати животни (говеда и биволи), еднокопитни (коне, магарета), дребни рогати животни (овце, кози), свине, кучета, птици, така и на риба и кошери с пчели. Застрахователните суми за отглежданите видове животни и птици се договарят по взаимно съгласие между застрахователя и застрахования, съобразени с пазарната конюнктура.
Животните и птиците се застраховат срещу рискове смърт и клане по необходимост в резултат на пожар, природни бедствия, злополука, заразни и незаразни болести. Но нетрадиционно решение в животновъдството представлява например възможността да се подсигури специфичният, допълнителен риск при отглеждане на крави и биволици от очаквана и загубена продукция на мляко. Такъв вид щети се покриват единствено от "Алианц България". Рибата се застрахова срещу смърт в резултат на природни бедствия, болести и злоумишлени действия на трети лица, взривяване на бентове и отравяне. Пчелите се застраховат срещу рисковете смърт от природни бедствия, пожар, диви животни, болести и пръскане с препарати за растителна защита. Още едно нестандартно решение предлага компанията при застраховките за кучета. Освен обичайните покрити рискове - смърт в резултат на заразни и незаразни болести, медицински разноски при проведено лечение и кражба чрез взлом, компанията предлага да застраховате домашния си любимец от риска "Смърт в резултат на козметична операция". От "Алианц България" коментираха за КЕШ, че точно този компонент на застраховката предизвиква голям интерес, защото домашните любимци често се подлагат на операции от типа на обрязване на уши, опашки и други подобни интервенции, които са задължителни за любителите на киноложки изложби.
Други допълнителни рискове в застраховките за животни и птици, които единствено "Алианц България" от дружествата у нас застрахова, са например злоумишлени действия на трети лица като умишлено отравяне или убиване, кражба, както и отравяне при хранене с некачествени фуражи, земетресение, измръзване или задушаване в резултат на повреда или скъсване на проводници и авария в електропреносната мрежа, стачки, безредици и бунтове.
За рисковете природни бедствия и злополука застрахователят носи отговорност от 00.00 часа на деня, следващ този, в който е внесена застрахователната премия, а вследствие на болести - след 20-дневен карантинен срок.
Застрахователните премии се изчисляват по тарифи, съобразени с рисковата статистика и дългогодишните наблюдения за отделните видове животни и птици.
Дружеството прави отстъпки при определяне размера на премията в зависимост от квотата на щетата, като за стари клиенти това става при подновяване на застрахователния договор, а за нови клиенти е предвиден предварителен бонус, който се превръща в окончателна преференция при отчетена ниска щетимост в края на застрахователния период. Застраховките на животни и птици се сключват за срок от 1 година или за по-къс срок съобразно интересите на клиента. Компанията прави и отстъпки при еднократно внасяне на премията, както и в зависимост от броя на застрахованите животни и птици. Възможно е и разсрочено плащане на премията. При настъпване на застрахователно събитие застрахователят е задължен веднага да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар, а в срок от 24 часа и застрахователя.
При смърт на животните или птиците от пожар, природни бедствия, злополука, заразни болести и незаразни болести ЗПАД "Алианц България" изплаща обезщетение до 100% от договорената застрахователна сума в зависимост от избраните от клиента рискове и степен на застрахователно покритие. При клане по необходимост на животни обезщетението е 40% от застрахователната сума за едрите и 30% за дребните животни (овце, кози, свине).
При застраховането на селскостопански култури ЗПАД "Алианц България" застрахова реколтата от всички видове селскостопански култури. Както и повечето компании у нас ЗПАД "Алианц България" покрива количествени щети по реколтата вследствие на природни бедствия, но и тук възможните вреди са максимално детайлизирани. Освен традиционната защита от градушка и буря например се предлага защита от пожар на корен, проливен дъжд, наводнение, къснопролетно и ранноесенно осланяване, измръзване и изтегляне на зимни житни култури. Особен интерес представлява и предвидената защита от щети, нанесени от "падащи летателни апарати", които се предлагат единствено от тази компания. При застраховка на декоративни растения и новосъздадени трайни насаждения като дълготрайни материални активи се покриват рисковете градушка, буря и пожар на корен.
От ЗПАД "Алианц България" казаха за КЕШ, че са единствени от всички застрахователи, които покриват "качествени щети" при пшеницата вследствие киша - продължителни дъждове по време на прибиране на реколтата. Това се прилага в случаите, когато поради природни бедствия е било невъзможно да се прибере реколтата и пшеничните зърна са покълнали на класа. Това понижава хлебопекарните качества на продукцията, обясниха от компанията. Наличието на такива щети се установява от агрономи, които трябва да потвърдят на експертно ниво наличието на застрахователно събитие.
Покритите рискове са разпределени в четири групи, което дава възможност на клиентите съобразно с интересите си да избират по коя група рискове да застраховат културите си. Допуска се и комбиниране на отделни рискове, като се включват или изключват отделни рискове от групите.
Тарифните числа за отделните групи рискове са изчислени на базата на статистически наблюдения и са разпределени в рискови класове, съобразени с географското проявление на рисковете. По този показател територията на България е разпределена по региони и населени места в пет рискови класа, споделиха специалисти от компанията.
Застрахователните суми, по които се застраховат селскостопанските култури, се договарят с клиентите съобразно техните производствени възможности, като за ориентация е изготвена таблица за минимални и максимални застрахователни суми на декар. При сключване на застрахователни договори се правят отстъпки за еднократно внесена премия, за обем на застраховани площи в декари, предварителен бонус и други, които сумарно достигат до 50% отстъпка. Възможно е и разсрочено плащане на премията. Крайният срок за застраховане на тютюн е 20 юни, а за всички останали култури - 20 май.
Отговорността на застрахователя за всяка една култура започва съобразно със спецификата на нейното отглеждане и това е детайлно описано в застрахователната полица - например за култури, които се сеят като картофи и цветя от луковици, тя започва от поникването им, докато за многогодишни сяти треви като люцерна, детелина, еспарзета и други това става едва от започване на вегетацията през втората и следващите години. Отговорността продължава до момента на пълното прибиране на реколтата, но не по-късно от обичайното за отделния район време.
При настъпване на застрахователно събитие застрахованият в петдневен срок уведомява писмено дружеството.
Изплащането на изчислените обезщетения се извършва след окончателното прибиране на културите, но не по-късно от 20 декември на текущата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив