28 Март 2024, 14:18 Днес (8) | Вчера (12)

Спират колите под Евро 5 в центъра на столицата

23 Юли 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2018, 08:49
Под лиценза на creativecommons

От бизнеса реагираха негативно

Замърсяващите автомобили ще бъдат ограничавани в централните части на София. По-екологичните коли ще бъдат отличавани от вредните за здравето ни чрез стикера за преминат технически преглед и вграден чип. Това става ясно от отговор на транспортният министър Ивайло Московски на депутатски въпрос относно мерките за по-екологичен транспорт в страната, пише днес в. Монитор. Промяната е предвидена в наредба на транспортното министерство за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на превозните средства. Експертите са се впрегнали да търсят техническо осъществяване на идеята на Столична община, свързана с определяне на екологични групи, известни масово като стандарта Евро, към които ще бъде квалифицирано всяко едно моторно средство. "Екологичната група ще се определя в зависимост от количеството и съдържанието на вредни емисии в отработените газове на автомобилите, установени при извършване на периодичните прегледи и евро-категорията на превозното средство", се казва в отговора на Московски. За тази цел в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) това ще се случва автоматично. Екологичната група ще се отразява в знака на техническия преглед и в специален чип, предоставящ възможност за отдалечено четене на данните за превозното средство. Това ще даде възможност и да се въведе допълнителен критерий при определяне на данъчните задължения върху превозните средства в зависимост от замърсяването, което причиняват.
"Нашата идея е свързана с борбата със замърсяването на въздуха в София. Затова пуснахме писмо до министър Московски, с което помолихме да се потърси начин за ясна техническа идентификация на двигателя, по време на техническия преглед, спрямо стандарта Евро 3,4,5 и 6. Възможно е това да се направи с чип", обясни за "Монитор" зам.-председателят на транспортната комисия в Столичната община Зафир Зарков. Писмото е от името на председателите на двете комисии в Столичния общински съвет – транспортната и екологичната и с даден мандат от кмета Йорданка Фандъкова. Предложението на общинарите е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града. "В тези дни трябва да се допускат само автомобили с най-високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6, а тези с Евро 2 и 3 да се глобяват, ако преминават през централната част на града", допълни Зарков.
От бизнеса реагираха негативно пред "Монитор", защото смятат, че така ще бъдат ограничени доставчиците на стоки в магазините в центъра на града. Това ще доведе до нови инвестиции на фирмите, за да обновяват автопарка си, опериращи в по-централните части.
Проблеми няма да имат някои от куриерските фирми, които закупиха през последните години електрически превозни средства.
С промяна в наредбата от страна на бившата ДАИ предвиждат и свързване на информационната й система с измервателните уреди с пунктове за технически преглед с цел недопускане на манипулации на направените измервания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив