18 Май 2024, 11:20 Днес (0) | Вчера (11)

Спират със закон старите таксита

19 Септември 2005 08:59 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

БДЖ и Железопътна инфраструктура се обединяват в холдинг

Обмисляме холдингова структура да поеме управлението на двете национални железопътни компании - БДЖ и железопътната инфраструктура. Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев вчера при представяне на заместниците си вчера. Българските железници първи след английските изпълнили европейската директива за разделяне на влаковете от релсите и гарите с цел привличане на частни превозвачи, посочи Мутафчиев. Вместо да намали проблемите обаче, разделянето на БДЖ довело до задълбочаването им. Очакваната поява на частни превозвачи и конкуренция между тях не се получила. От 3-те частни компании, които взеха лиценз за товарни превози с влак, само едната работи. Така само държавната БДЖ плаща такси за ползване на инфраструктурата и фактически я издържа, коментира Мутафчиев.
БДЖ едва ли ще може да използва лиценза си за автобусни превози освен в случаите на бедствия и аварии, каза Георги Петърнейчев, заместник-министър, отговарящ за сухопътния транспорт. В момента се очаква Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе дали БДЖ няма да наруши Закона за конкуренцията, изпълнявайки превози с автобус освен с влак.
Автобуси и камиони не по-стари от 8-10 години ще могат в бъдеще да получат първоначален лиценз за превози в страната, съобщи още Петърнейчев. Промяната ще се въведе със закона за автомобилните превози, който в момента се обсъжда в парламента. Първоначално се предвиждаше ограничението за автобусите в страната да е до 5 години, но превозвачи протестираха, че не могат да си платят новите рейсове от цената на вътрешните превози. Запазва се обаче изискването за международните автобусни и товарни превози автомобилите да бъдат най-много 4-6-годишни. В закона се потвърждава въведеното преди това с наредба изискване такситата при първоначалния им лиценз и регистрация да не бъдат по-стари от 4 години, а такситата над 15 години да бъдат спрени до 2006 г. От 1 януари 2007 г. такситата трябва да бъдат не по-стари от 10 години, каза Петърнейчев.
Транспортното министерство ще предложи промяна в Закон за устройство на територията, с която да се облекчи процедурата за отчуждането на земи, необходими за строеж на обекти с национално значение.
Сега има възможност първо да се обжалва самото отчуждаване на имота, а след това и цената на обезщетението. Това е довело до забавяне на изпълнението на редица важни проекти, които се изпълняват с пари от европейските фондове като Дунав мост 2 и електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград, коментираха от транспортното министерство.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив