24 Април 2024, 15:08 Днес (9) | Вчера (6)

Спират топлата вода на половин София за 10 дни през лятото

19 Април 2017 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2017, 08:25

Столичното парно ремонтира 1,7 км от общо 170 км магистрални тръби

Части от София в източните, южните райони и в центъра за известни периоди от по десетина дни ще останат без топла вода през лятото заради извънредни ремонти по тръбите на "Топлофикация”, съобщиха от дружеството.
Оттам планират да ремонтират 1,7 км от общо 170 км магистрални топлопроводи. Причината за извънредното обновяване на съоръженията е зимната авария оставила голяма част от абонатите в източните квартали на града без парно за дни. От дружеството уточниха, че всички тези ремонти ще бъдат изпълнявани от собствени екипи, без да се наемат външни фирми, пише в. Монитор.
Според инж. Любен Параланов, председател на съвета на директорите на "Топлофикация София”, най-много време ще бъде необходимо за ремонта и пускането отново в експлоатация на 1,7 км от магистрална тръба с голям диаметър под бул. "Цариградско шосе”. По думите му само за да се източи горещата вода от нея ще са нужни няколко дни и почти още толкова тя да бъде напълнена. Предвижда се да бъдат подменени и монтирани нови кранове, като по този начин се намалят рисковете от оставане без парно на големи зони от града. Така ще може да се спира топлозахранването само в отделни аварирали участъци и те по-бързо да се ремонтират. Според него, за да се намалят дните, през които хората ще останат напълно без топла вода, отсечката, по която ще се работи,ще бъде напълно откачена от останалата мрежа на топлопроводите в столицата. Независимо от това в район "Изток” абонатите ще останат без топла вода за два периода от време. Първият е от 3 до 14 май, а следващият е от 1 до 11 август. Тогава топлозахранването ще бъде прекъснато за двайсетина квартала в София, сред които са двете части на "Дружба”, петте зони на "Младост”, "Дървеница”, "Мусагеница”, "Студентски град”, "Изток”, "Дианабад”, "Лозенец”, "Гео Милев”, "Слатина” и "Редута”.

Отделно между 7 и 16 юни без топла вода ще останат клиентите на центъра на столицата, обслужвани от старата ТЕЦ "София”. В тази част на града ще се прави профилактика на тръбопроводи с по-малък диаметър.

Според инж. Параланов топлопроводната мрежа в столицата е изграждана основно през 70-те и 80-те години на миналия век. На въпрос колко е експлоатационният й срок той обясни, че при добра поддръжка може да изкарат и повече от 50-60 години.

През лятото с пари от фонд "Козлодуй” се планира да бъдат рехабилитирани топлопроводи на парното основно в "Младост 3”. По този начин инвестициите в ремонти в ТР "Изток” ще достигнат 9,4 млн. лв. От "Топлофикация” припомниха, че за последните 2 години са рехабилитирани 150 км тръби, а други 37 са били подменени. От столичното парно се похвалиха, че са с най-ниски разходи от всички топлофикации в страната.

От столичното дружество информираха още, че по тяхна преценка от 1 юли цената на топлинната енергия ще претърпи незначителна промяна в рамките на около левче за мегаватчас. В момента тя е около 95 лв. с ДДС. Не уточниха обаче дали ще е нагоре или надолу, а само добавиха, че това се решава от КЕВР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив