05 Май 2024, 16:52 Днес (1) | Вчера (0)

Спитцър взе AIG за пореден път "на мушка"

28 Март 2005 16:49 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (Security and Exchange Commision, SEC) започна ново разследване на някои аспекти от дейността на American International Group, броени дни, след като световният лидер в застраховането се раздели с легендарния си ръководител - Ханк Грийнбърг, съобщи BI Daily News.

Този път се разследва използването на две презастрахователни компании, регистрирани в офшорни зони - Бермудите и Барбадос.
Разследоването на дейността на AIG, която има интереси на Бермудите от над 50 години, се провежда от главния прокурор на Ню Йорк - Елиът Спитцър, както и от SEC.
Оставката на Грийнбърг се свързва от медиите с договор за презастрахователно покритие с General Re Berkshire Hathaway, целта на който е да повиши резервите на AIG с $500 млн.
Според прокурорите на щата, групата AIG е използвала барбадоската компания Union Excess Reinsurance Co и бермудската - Richmond Insurance Co. Ltd, за да отдели презастрахователните рискове от балансовия си отчет, макар и според американското законодателство, тези суми е трябвало да фигурират в отчетите на дъщерните компании.
Преди няколко години регулаторът на щата Делауеър направи проверка на връзките между AIG и разположена в Барбадос малка презастрахователна компания, за да уточни, дали тя не се контролира от AIG. Тогава, за да избегне скандала, американската група се отказа от използването на барбадоския презастраховател. Скандалът се потули и властите в щата не наложиха глоба.
Сега в най-лошия случай AIG е застрашена да приеме разходи в размер на $1.2 млрд., отписвайки презастраховката, получена от двете чужди офшорни компании. Ако регулаторът на финансовите пазари на САЩ реши, че има нарушение на законодателството, American International Group ще трябва да обедини отчетите си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив