05 Май 2024, 19:05 Днес (1) | Вчера (0)

Спогодба между България и Турция предвижда баланс при възстановяването на имуществените права на изселниците

18 Ноември 2005 15:41 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Премиерът Сергей Станишев отговори на питане, според което подписаното през 1998 г. Споразумение между правителствата на България и Турция за изплащане на български пенсии в Република Турция представлявало нарушение на Договора за приятелство, сътрудничество и сигурност между двете страни от 1992 г.

Въпросът за имотите на българите – бежанци от Източна Тракия, е част от висящите имуществени въпроси между България и Турция. Много български правителства  са положили усилия за намиране на взаимно приемливо решение на тези висящи въпроси в българо-турските отношения. Българската страна винаги е използвала политическия диалог с Република Турция на съответните равнища за поставяне на въпроса за намиране на подходящ, взаимноприемлив и адекватен отговор на имуществените претенции на 800-те хиляди наследници на бежанците от Източна Тракия, принудени да напуснат родните си места изоставяйки цялото си движимо и недвижимо имущество. Правителството ще продължи да следва политиката на предходните правителства по отношение на позицията на българската страна по откритите въпроси между Република България и Република Турция, включително и по въпроса за имуществените права на тракийските бежанци и техните наследници. Това каза министър-председателят Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол.

Политическата воля на двете страни за решаването на тези въпроси е залегнала в чл. 2 от Договора за приятелство, сътрудничество и сигурност между Република България и Република Турция, подписан на 6 май 1992 г. Определена и последователността за решаването на откритите имуществени, социални и хуманитарни въпроси между двете страни, изтъкна премиерът.

През 1998 г. в рамките на Съвместната българо-турска работна група на Министерствата на външните работи на двете страни са проведени три кръга преговори на експертно ниво по пакета открити въпроси между двете страни. Предложеният тогава от турската страна проект на Спогодба за уреждане на имуществените отношения е неприемлив за българската страна, тъй като е съобразен изцяло само с интересите на изселилите се от  България  лица от турски произход и игнорира имуществените права на българските бежанци и изселници от Източна Тракия и Мала Азия, посочи министър-председателят.

Затова през 1999 г. от Министерството на външните работи на Република България е изготвен проект на междуправителствена Спогодба за уреждане на насрещните имуществени претенции между Република България и Република Турция В този проект се предлага взаимно приемлив баланс при възстановяването на имуществените права на българските и на турските изселници, като не се допуска едностранно облагодетелстване на която и да е от двете страни. За да бъде одобрен този проект от Министерския съвет като основа за водене на преговори, е необходимо да се създаде Междуведомствена работна група, която да включва представители на компетентните министерства, а именно – на външните работи, на финансите, на земеделието и горите, на регионалното развитие и благоустройството и на правосъдието. В работната група могат да участват и представители на други министерства, ведомства и организации, заяви премиерът Сергей Станишев. Според него тя трябва да издири и систематизира данни и документи относно насрещните имуществени претенции между Република  България и Република Турция;  да уточни актуалния размер на насрещните имуществени претенции на  двете страни и  да подготви становище относно съответствието на наличните данни за размера на вземанията с проекта на Спогодба за уреждане на насрещните имуществени претенции между Република България и Република Турция.

Премиерът Сергей Станишев отговори и на другата част от питането, според която подписаното през 1998 г. Споразумение между правителствата на България и Турция за изплащане на български пенсии в Република Турция представлявало нарушение на Договора за приятелство, сътрудничество и сигурност между двете страни от 1992 г. Той изтъкна, че Споразумението от 1998 г. обхваща ограничен кръг правоимащи лица, установили се в Турция след 1 май 1989 г. Става въпрос за изплащане на лични пенсии за изслужено време и старост, за инвалидност и за инвалидност поради трудова злополука или професионално заболяване, както и наследствени пенсии от същите видове, отпуснати по българското законодателство, които съответните правоимащи лица са получавали в България. Това Споразумение се сключва, за да може пенсионерите, преселили се в Турция след 1 май 1989 г. да получават пенсиите си по българското законодателство по банков път в Турция, а не да пътуват всеки месец до България, изтъкна премиерът Сергей Станишев . Следователно, Споразумението от 1998 г. предвижда механизъм за изплащане на вече отпуснати пенсии по нашето законодателство и не поражда нови права в полза на лицата, преселили се в Турция след 1 май 1989 г. , каза в заключение той. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

А защо няма споразумение с Гърция, за изселниците от бившите български земи???
Защото политик е равно на продажен, канюнктурен и искащ да се хареса, но извън БГ.
Политика в България веднага можете да го познаете - прави нещо противо народно и за това мотива е или ЕС или Чичо Сам.
#1 | от Georgi | преди
Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив