04 Май 2024, 13:44 Днес (0) | Вчера (0)

Спогодба с Австрия гарантира ползването на социални и здравни права

02 Юни 2005 13:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Гражданите на двете страни ще могат да получават обезщетения за временна неработоспособност и майчинство, пенсии за осигурителен стаж, възраст и и, както и наследствени пенсии и парични обезщетения за безработица

Министерският съвет предлага на парламента да ратифицира със закон Спогодбата за социална сигурност между Република България и Република Австрия, съобщи правителствената пресслужба.
Засилването на миграционните процеси наложи спешно да се реши въпросът за защита на социалните права на българските граждани, като им се гарантира ползването на права от системите на задължителното осигуряване и на здравните грижи на двете страни.
Според спогодбата граждани на двете страни ще могат да получават обезщетения за временна неработоспособност и майчинство, пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, наследствени пенсии от посочените видове, както и парични обезщетения за безработица. Включени са и разпоредби, свързани със здравното осигуряване и спешната помощ.
Предвидено е взаимно да се зачитат осигурителните периоди за преценяване на правото на парично обезщетение. Спогодбата дава възможност при определяне на правото за получаване на пенсия да се сумират осигурителните периоди, придобити и в двете страни. И България, и Австрия изчисляват и изплащат своята част от размера на пенсията.
Прилагането на спогодбата ще позволи да се започне с прилагането на правилата за координация на системите за социална сигурност в двустранните ни отношения още преди пълноправното членство на България в ЕС.
За България спогодбата с Австрия е първата в областта на социалната сигурност, която е разработена изцяло на основата на принципите на правото на ЕС в областта на координацията на системите за социална сигурност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив