02 Май 2024, 15:30 Днес (10) | Вчера (0)

Спогодба с Босна и Херцеговина ще регламентира обратното приемане на незаконно пребиваващи собствени граждани и чужденци

30 Юни 2005 14:13 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Предвидена е възможността всяка от двете държави да допуска транзитното преминаване на граждани на трета държава през своя територия, ако е отправена молба от другата договаряща страна

Проект на спогодба с Босна и Херцеговина за обратно приемане на незаконно пребиваващи собствени граждани и чужденци одобри правителството. Това съобщи пресслужбата на МС.
Документът предвижда всяка от двете страни да приема на своя територия по молба на другата договаряща страна и без всякакви формалности лицата, които  пребивават незаконно на чуждата територия, ако е доказано или може с основание да се предположи, че те са граждани на държавата, към която е отправена молбата.
Регламентира се предаването и обратното приемане на граждани на трети държави. В случаите когато лицето, което е влязло на територията на молещата държава, наруши изискванията за влизане или пребиваване и ако това лице притежава валидна виза или валидно разрешение за пребиваване, издадено от замолената договаряща страна, тази страна го приема обратно без каквито и да било формалности.
Предвидена е възможността всяка от двете държави да допуска транзитното преминаване на граждани на трета държава през своя територия, ако е отправена молба от другата договаряща страна и е осигурено преминаването до
държавата – крайна цел или до друга транзитна държава. Молещата страна е длъжна да осигури всички документи за пътуване до държавата – крайна цел на пътуването, а замолената страна издава безплатна транзитна виза на придружаваното лице и на придружителите.
Предвижда се разходите, свързани с обратното приемане на лица до границата на замолената договаряща страна, да се поемат от молещата страна.
Договарящите се страни ще сключат протокол за прилагане на тази спогодба в срок от два месеца след влизането й в сила.
Спогодбата се сключва за неопределен срок.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив