02 Май 2024, 09:50 Днес (2) | Вчера (0)

Споделената икономика предизвиква застрахователите

27 Юли 2018 16:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2018, 17:08

Застрахователните компании трябва да преразгледат бързо традиционните покрития и да предложат решения за този нов развиващ се сектор

Ново изследване на Lloyd's и Deloitte анализира споделената икономика, за да изведе механизми за ръст и устойчиво развитие на услугите, недвижимите имоти и финансовия сектор, в частност застраховането. Проучването е направено на шест ключови пазара: Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Германия, Франция, Великобритания и САЩ. Обобщените данни сочат, че за последните три години над една четвърт от населението или е купило услуги, или е предложило свое имущество за ползване чрез общи интернет платформи.
Приблизително 500 милиона души предлагат за ползване активи или услуги на тези шест ключови пазара, и около 680 милиона души ги използват. 57% от пълнолетните, които са продавали услуги или са предоставяли продукти в споделената икономика през последните 3 години, са били застраховани в рамките на сделката или персонално.
Всеки четвърти жител на шестте страни, обект на проучването, е бил потребител на общи стоки или услуги, като нивото на проникване е различно в различните страни, например в САЩ споделеният обмен е по-малко разпространен, отколкото в Китай и ОАЕ, например.
Китай е много емблематичен пазар на общи стоки и услуги – почти три четвърти (73%) от хората, които присъстват онлайн, са потребители, а малко над половината (55%) предоставят стоки и услуги, което е два пъти повече, отколкото на американския и европейския пазари, сочи проучването. Най-ниско ниво на споделена икономика – както като предлагане, така и като потребление – е регистрирано във Великобритания. Едва 9% от британците участват в световния обмен, което е с десет процентни пункта по-малко, отколкото в съседна Германия, например.
Според оглавяващия отдела по иноваии в Lloyd's – Тревър Мейнард, "платформите за споделената икономика трансформират цели отрасли, защото отхвърлят съществуващото статукво и разбиват традиционните представи за стоки и услуги". "За да се интегрираме успешно в тази икономика на обмена, на споделянето, ние, застрахователите, трябва да преразгледаме традиционвните застрахователни продукти", посочва Мейнард.
В доклада се казва още, че участието в споделената икономика не е безрисково, което означава, че застрахователите имат доста широко поле за развитие и осигуряване на адекватна защита на всички страни. Традиционните покрития вероятно ще трябва да отстъпят място на нови модели, които съответстват на философията на споделената икономика. Новите продукти трябва да защитят както платформите или продуктите, така и самите участници в този процес, коментира още  Мейнард.
Според Найджъл Уолш, партньор в Deloitte Digital, "на пазара се появяват не само все повече платформи на споделената икономика, които обезпечават със застраховки своите ползватели, включително чрез Lloyd, но също и все повече стартъпи, които запълват застрахователните ниши за всички участници в този процес". Застрахователите се намират на много ранен етап от разработването на динамични и гъвкави решения, необходими на този сектор, но е време да се разгърнат, посочва Уолш. Той добавя, че партньорството на компаниите от споделената икономика и застрахователите има впечатляващи възможности за двуцифрен ръст.

Къде стои България на фона на големите страни?

Страната ни е класирана на 63-то място от 213 държави по развитие на споделена икономика - това сочат данните на нов индекс на шведския мозъчен тръст Timbro, оповестени от Института за пазарна икономика, партньор от наша страназа представянето на индекса у нас. Индексът Споделена икономика на Timbro е съставен чрез използването на данни за обема на трафика и извличане на информация от самите сайтове на различните услуги, и дава нова представа за движещите фактори, стоящи зад peer-to-peer икономиката (икономика, основана на директни транзакции между купувач и продавач), казва главният изследовател Александър Функе, доктор на науките в Университета на Пенсилвания. Предишни доклади за размера на споделeната икономика се базират на анкети или полеви проучвания. За индекса Споделена икономика на Timbro изследователите са събрали месечни данни за трафика към 286 услуги в 213 страни. Проведено е и пълно преброяване на активните доставчици за 21 от 286-те услуги, сред които и Airbnb, използвайки програми за автоматизирано извличане на информация от интернет (т.нар. scraping).
Исландия, островите Търкс и Кайкос, Черна гора, Малта и Нова Зеландия оглавяват списъка с най-високи индекси. "Като цяло, страните с развита интернет инфраструктура и значителен туристически сектор имат големи споделени икономики. Нека вземем за пример Исландия. Когато исландската икономика започна да се възстановява от финансовата криза, страната отбеляза значителен ръст на туризма. Споделената икономика нарасна бързо, за да отговори на търсенето, по начин, по който трудно бихме могли да си  представим, че традиционна туристическа индустрия би могла да стори", казва Александър Функе.
Най-голямата компания в набора от данни е Airbnb, като почти 1,5 милиона доставчици са активни средно в дадена седмица. От 286-те компании, анализирани в проучването, една трета предлагат жилищно настаняване, а половината попадат в широката категория на бизнес услугите.
В доклада също така се установява, че няма връзка между размера на споделената икономика и различни индикатори за доверие в обществото. Причината за това може да се дължи на факта, че споделените услуги често помагат за изграждането на доверие между търгуващите страни. Това наблюдение опровергава схващането, че споделената икономика,за разлика от традиционната икономиката като цяло, разчита на вече установени междуличностни отношения и доверие.

ТОП 10 СТРАНИ

1. Исландия

2. Островите Търкс и Кайкос

3. Малта

4. Черна гора

5. Нова Зеландия

6. Хърватия

7. Фарьорските острови

8. Дания

9. Аруба

10. Ирландия

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив