27 Май 2024, 22:05 Днес (1) | Вчера (0)

Споразумение между България и Сърбия и Черна гора предвижда изграждане на зона за свободна търговия

15 Юни 2004 14:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С оглед ангажиментите на България за асоцииране към ЕС, в споразумението е включена и клауза за денонсиране, според която при присъединяване на една от страните към ЕС тя може да се оттегли от споразумението, без другата страна да има право да претендира за компенсации

Българската стопанска камара бе организатор и домакин на семинар на тема “Правилата за търговия след 1 юни 2004 г. и влизането в сила на Споразумението за свободна търговия между Р България и Сърбия и Черна Гора”. По време на семинара бяха разяснени процедурите, правилата и необходимите документи за ползване на преференциални условия по споразумението. Споразумението предвижда изграждане на зона за свободна търговия до 1 януари 2007 г., премахване на митата по вноса на т.нар. нечувствителни стоки, а за чувствителните (горива, азотни торове, обувки, изделия от стъкло, ел.машини и др.) е предвидено постепенно намаляване на митата в рамките на съгласуван между страните преходен период. В списъка с нечувствителни селскостопански стоки, за които митата ще бъдат премахнати за неограничени количества, са продукти от животински произход, някои живи животни, маслини, семена, някои фуражни култури и др.
Споразумението съдържа разпоредби, относно дъмпинг, спешни мерки по вноса на стоки, държавни монополи, правила за конкуренцията, държавна помощ, обществени поръчки, защита на интелектуалната собственост, съобщи Росица Василева от Дирекция “Външноикономическа и търговска политика” при Министерството на икономиката (МИ). Тя уточни, че с оглед ангажиментите на България за асоцииране към ЕС, в споразумението е включена и клауза за денонсиране, според която при присъединяване на една от страните към ЕС тя може да се оттегли от споразумението, без другата страна да има право да претендира за компенсации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив