25 Май 2024, 19:41 Днес (0) | Вчера (1)

Споразумението с кредиторите отново поставя на изпитание Самарас

02 Декември 2013 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 декември 2013, 10:33
Под лиценза на creativecommons

Правителството се готви да поднови преговорите с "тройката" след заседанието на Еврогрупата на 9 декември и че екипът на премиера Андонис Самарас си е поставил за цел споразумението за следващия транш от един милиард евро да бъде сключено преди края на годината

Правителствената коалиция в Атина прави всичко възможно, за да договори с международните кредитори следващия транш от един милиард евро до края на годината, но споразумението с "тройката" (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ), чийто представители вероятно ще отменят планираното за днес завръщане в гръцката столица, поставят на изпитание издръжливостта на кабинета Самарас, коментират гръцките вестници, цитирани от БТА.

В. "Нафтемборики" пише, че правителството се готви да поднови преговорите с "тройката" след заседанието на Еврогрупата на 9 декември и че екипът на премиера Андонис Самарас си е поставил за цел споразумението за следващия транш от един милиард евро да бъде сключено преди края на годината.

Не е известно обаче дали пратениците на "тройката" ще се завърнат след 9 декември и дали те ще донесат със себе си толкова желаното от Атина споразумение за транша, допълва вестникът.

От своя страна в. "Етнос" обобщава, че сблъсъкът между правителството и "тройката" е стигнал до крайност и че пропаст дели гръцката страна от кредиторите, които били непреклонни и държали Атина да изпълни поетите ангажименти и да извърши исканите от нея съкращения в държавния сектор, преструктурирания на оръжейните компании и да определи мерки за компенсиране на очертаващата се дупка в бюджета през следващата година.

Няма да има "бял пушек" и по спорния въпрос за търговете, смята в. "Та неа". Кредиторите искат от Атина да постанови процедура, по която на търгове да бъдат обявявани имуществата на данъчните длъжници, тъй като приходната част в бюджета изостава.

В. "Имерисия" цитира представител на МВФ, който заявил, че "тройката" няма да се завърне днес в Атина и че представителите й ще дойдат, след като има съгласие от гръцка страна по висящите въпроси, свързани с търговете, уволненията в държавния сектор и дупката в бюджета. Кредиторите твърдят, че бюджетният дефицит догодина ще бъде два милиарда евро, докато Атина смята, че дупката в бюджета ще бъде един милиард евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив