28 Март 2024, 17:08 Днес (11) | Вчера (12)

Според ИСС годишният растеж на БВП трябва да бъде не по-малко от 5%

08 Юни 2021 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юни 2021, 14:45

ИСС предлага безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на увеличения обем на финансовите инструменти

Икономическият и социален съвет (ИСС) смята, че годишният растеж на БВП трябва да е не по-малко от 5%, а не около 4%, както и предвидено сега. Необходимостта от постигане на по-амбициозни цели за следващия програмен период беше основна тема на инициира от ИСС дискусия, участие в която взеха служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министри и представители на управляващи органи по програмите, предаде БНР. Зорница Русинова, председател на ИСС, подчерта, че основната цел на становището на тема "Споразумението за партньорство и програмите към него за периода 2021 -2027 г." е да предложи постигане на по-добър ефект от инвестициите за икономическото и социалното развитие на България през следващите седем години. "Съвета приема своите актове с консенсус между работодатели, синдикати и други граждански организации" и допълни, че този характер на съгласие е особено ценен за управляващите.
Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви по време на срещата, че диалогът и партньорството с гражданските организации помага на служебното правителство да  работи за подобряване на икономиката и стандарта на живот в България, затова приема голяма част от препоръките в становището. Той акцентира върху необходимостта да се търси разумен баланс между безвъзмездното финансиране и използването на финансови инструменти в процеса на възстановяване на производствените предприятия.
Акцент на срещата беше и предложението на ИСС безвъзмездното финансиране да не бъде намалявано за сметка на увеличение на обема на финансовите инструменти. Постигнато беше съгласие да се пристъпи към обсъждане на ново райониране в България, което да даде възможност за по-справедлив достъп до финансиране на Югозападния и на Северозападния район в следващия програмен период. ИСС постави въпроса и за добавяне на регионите Сливен, Ямбол и Хасково към районите, които имат право на подкрепа в прехода към зелена икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив