25 Май 2024, 01:11 Днес (0) | Вчера (1)

Сред реформите, предложени от гръцкото правителство е и гарантиран минимален доход

25 Февруари 2015 15:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2015, 12:21
Под лиценза на creativecommons

Сред реформите, предложени от гръцкото правителство на партньорите от ЕС и МВФ е и мярка, която може радикално да трансформира социалната система на страната, пише “Бизнес Инсайдър“

Наред с преследването на укриването на данъци и подобряването на събираемостта им, гръцкото управление предлага политика, която беше обсъждана доста широко в развития свят – минимален гарантиран доход.

Замисълът на тази система е държавата да гарантира и да изплаща основен доход на хората, без това да е обвързано с отговаряне на определи условия или труд. Според поддръжниците на тази идея тя би предоставила на всички основен стандарт на живот пряко, без това да изисква особено бюрократично усилие. В гръцкия случай, мярката е бъде от полза най-вече на хората пред пенсия и младите, които срещат трудности в достъпа си до пазара на труда.

Тежката и сложна социална система, изграждана през последните десетилетия според тази идея бива заменена с месечни плащания направо по сметките на хората. На теория това би могло да разреши част от проблемите на Гърция, свързани със свитото вътрешно търсене, да "предостави на хората по-голяма сигурност в дохода им и да облекчи "хуманитарната криза" в страната".

Според писмото, изпратено от финансовия министър Янис Варуфакис до Еврогрупата се казва, че една от мерките за борба с хуманитарната криза е "проучване на пилотната схема за Минимален гарантиран доход и прилагането й на национално равнище".

Гърция не е първата страна, която обмисля такива мерки. Миналата година Кипър въведе закон, който предоставя на Минимален гарантиран доход от 480 евро на бедни семейства след кризата в страната, въпреки че системата страда от технически проблеми. Движение в Швейцария е събрало над 100 000 подписа за провеждане на референдум върху предоставянето на такъв доход.

Минималният гарантиран доход изменя фокуса на социалната държава от поддържане на възможността на хората да работят и осигуряването им след това към предоставяне на основно равнище на жизнен стандарт.

В гръцкия случай, изглежда тази схема ще бъде насочена към хората, които приближават пенсионна възраст, за да предотврати ранното им пенсиониране, което от своя страна би облекчило натиска върху пенсионния фонд, твърди изданието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив