28 Март 2024, 15:33 Днес (9) | Вчера (12)

Среден 3,15 пишат българите на пътищата у нас

30 Август 2018 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2018, 11:45

Оценката е получена при изследване в началото на август – седмици преди трагедията край Своге

Среден 3,15 по шестобалната система е оценката на българите за пътищата у нас. Тя е получена при изследване на "Галъп” в началото на август – седмици преди трагедията край Своге, предава btvnovinite.bg. 38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. "Всичко това очертава по-скоро негативна картина”, коментират социолозите.
"Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях добавим и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент”, посочват от "Галъп”.
"Отговорите, разбира се, са и партийно оцветени и привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични”, отбелязват социолозите. 
Според тях заедно с партийността личат комплексни фактори, като разликите според типа населено място и свързаните с тях разлики във възрастта и материалния статус например.
Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Както може да се очаква, хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични – не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите.
Например единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.
Същите тенденции се отчитат и когато респондентите са помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система. Около една трета дават двойка, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3,15.
Данните са от Политическия и икономически индекс на "Галъп интернешънъл". Тази вълна на изследване е проведена между 3 и 10 август сред 822 души, т.е. две седмици преди последния трагичен инцидент край Своге. Във въпросната вълна на изследване бяха зададени няколко подобни въпроса с оглед на традиционно повишения през летните месеци обществен интерес към темата за пътната безопасност, допълват от "Галъп”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив