03 Май 2024, 14:01 Днес (0) | Вчера (13)

Средният американец се радва на 35% по-висок реален доход от средния европеец

30 Януари 2024 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2024, 12:26

Икономическата пропаст между САЩ и еврозоната става все по-изразена

Последният доклад на Allianz Research хвърля светлина върху разширяващата се икономическа пропаст между Съединените щати и еврозоната, разкривайки значителни различия в растежа и иновациите след въвеждането на еврото през 1999 г. Това разделение не само стана по-ясно изразено, но и повдигна критични въпроси за бъдещето на икономическата конкурентоспособност и иновациите в тези региони, пише xprimm. Докладът подчертава зашеметяващото увеличение на икономическата разлика между регионите: от 1999 г. икономическата разлика е нараснала от 11% на 30%, като средният американец се радва на 35% по-висок реален доход от средния европеец – разлика, която се разширява значително след финансовата криза от 2008 г. Няколко ключови фактора дават предимство на САЩ. Те включват: по-гъвкави икономически политики, подпомогнати от по-ниски разходи за държавно финансиране; предимството на по-ниските разходи за енергия – благодат във времена на енергийна и геополитическа несигурност; значителна преднина в технологичния сектор, подкрепена от по-добър достъп до финансиране на ранен етап и международни таланти; силен демографски профил и наличие на природни ресурси, което е от решаващо значение за задвижването на зеления преход.
Обратно, предизвикателствата пред Европа произтичат до голяма степен от самоналожени ограничения: свръхрегулиране и бюрокрация, които задушават растежа на производителността; фрагментирани капиталови пазари, които ограничават ефективното финансиране; сложни и изоставащи програми на ЕС, възпрепятстващи икономическото развитие; политически и национални интереси, които възпрепятстват инициативи като Съюза на капиталовите пазари.
И все пак, не всичко е гибел и мрак за еврозоната. Европа е начело на зеления преход със значително по-ниски емисии на CO2 и водеща в търговията със зелени стоки. Този преход към зелена икономика предлага фар на надежда, потенциално генериращ работни места и компенсиращ въздействието на деиндустриализацията в западащи сектори.
За да възвърне конкурентното си предимство, еврозоната трябва да действа бързо и решително. Ключовите области на фокус трябва да включват: намаляване на бюрокрацията и свръхрегулирането; съживяване на съюза на капиталовите пазари; рационализиране на усвояването на еврофондовете; укрепване на европейските индустриални политики за смекчаване на надпреварата за субсидии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив