06 Май 2024, 16:18 Днес (0) | Вчера (1)

Средствата на пенсионните фондове не могат да бъдат инвестирани в компенсаторни инструменти

24 Ноември 2004 16:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Компенсаторните инструменти не подлежат на обратно изкупуване, държавата не гарантира техния номинал, имат силно рисков характер и не могат да бъдат ценни книжа

Комисията за финансов надзор (КФН) прие указания за тълкуването и прилагането на член 176 и следващите от Кодекса за социално осигуряване по повод правната същност на компенсаторните инструменти  ивъзможността за инвестиране в тях на активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.  Средствата на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване не могат да бъдат инвестирани в компенсаторни инструменти, реши КФН. Мотивите са, че тези инструменти не попадат сред видовете активи, в които могат да инвестират тези фондове. Средствата на тези фондове се инвестират при задължително спазване на четири принципни изисквания: надеждност, доходност, ликвидност, диверсификация (основният принцип е дружеството да се осигури от възможен риск). “Сигурността на средствата на осигурените лица е основен фактор за правилно протичане и завършване докрай на пенсионната реформа у нас. Ако се направи пробив, може да се очакват последици, касаещи социалната сфера и затова КФН третира от тази гледна точка възможността за ограничаване инвестирането на средства от тези фондове в компенсаторни инструменти”, заяви днес проф. Милчо Стоименов, член на КФН.
Разпоредбата на член 176 , ал.1 от КСО изброява инструментите, в които могат да бъдат инвестирани активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване: ценни книжа, издадени и гарантирани от държавата; ценни книжа, приети за търговия на  регулиран пазар; общински облигации; банкови депозити; ипотечни облигации; деривати на ценни книжа. Според разпоредбата се изисква и не по-малко от 50% от активите да бъдат инвестирани в ценни книжа, издавани или гарантирани от държавата. Издадените и гарантираните от държавата ценни книжа са държавен дълг. Дължимите суми по лихви и плащания по главници са гарантирани и са приоритето задължение на републиканския бюджет. Те са безрискови дългови инструменти. Компенсаторните инструменти са извън обхвата на Закона за държавния дълг, защото не са емитирани по условия и ред, определени в този закон, не подлежат на обратно изкупуване и държавата не гарантира техния номинал, както е при ДЦК. Компенсаторните инструменти са временно платежно средство и съществуването на този инструмет на капиталовия пазар е временно. КФН смята, че компенсаторните инструменти  не са ценни книжа за търговия на регулирани пазари на ценни книжа и са със силно рисков характер. Два или три фонда притежават компенсаторни инструменти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив