26 Април 2024, 13:49 Днес (6) | Вчера (14)

Средствата от ЕС се изразходват с 4% грешка

06 Ноември 2012 16:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2012, 16:56

Тя не се дължи на измами, а на неправилно финанисране

Общият процент на грешки при разходването на средствата на ЕС е под 4 % за трета поредна година, сочи доклад на Сметната палата. Грешките не означават, че средствата от ЕС са изгубени, пропилени или отклонени за измами, съобщи Европейската комисия, цитирана от TechNews. Всъщност измамите засягат едва 0,2% от общия бюджет на ЕС и са налице добри инструменти за тяхното откриване, така че в такива случаи средствата могат да бъдат възстановени, посочван от Брюксел.
Когато Сметната палата говори за процент на грешки, това означава, че средствата не е трябвало да бъдат плащани, тъй като даден проект не е отговарял на подробните правила, за да се допусне финансиране от ЕС. В случай на грешки има стабилни механизми за тяхното откриване и коригиране.
Докладът потвърждава неизменното подобряване на управлението на средствата на ЕС през изминалото десетилетие. Обемът на плащанията и изискванията за отчетност, които се прилагат към тях, са се увеличили съществено през 2011 г. в сравнение с последните няколко години. В същото време процентът на грешките не е нараснал.
Области като външна помощ, развитие, разширяване и администрация отново не са били засегнати от съществени грешки през миналата година. Най-значителното подобрение през 2011 г. се наблюдава при политиката на сближаване, по линия на която се финансират проекти за насърчаване на конкурентоспособността и растежа в Европа. При нея процентът на грешките е намалял с над 2,5 процентни пункта в сравнение с 2010 г.
Процентът на грешките в селското стопанство е отбелязал увеличение в сравнение с 2010 г., което отчасти се дължи на факта, че Сметната палата за първи път включи в изчисленията си задълженията за кръстосано спазване. В своя доклад тя отбелязва, че Комисията вече е установила съответните проблеми в тази област и е предприела корективни мерки, за да не допусне загуба на пари.
Комисията също така отделя голямо внимание на опростяването на правилата, които се прилагат към средствата на ЕС. Очаква се по този начин грешките да намалеят още повече. Новият Финансов регламент, приет на 25 октомври 2012 г., вече съдържа мерки за съществено опростяване, както и разпоредби, които следва да подобрят контрола върху средствата от ЕС на всички равнища.
Предвижда се нова система за наблюдение на напредъка при постигането на поставените цели, както и изискване националните органи, отговарящи за управлението, да подпишат декларация за достоверност по отношение на своите отчети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив