19 Март 2024, 05:15 Днес (0) | Вчера (10)

Срив на акциите на General Electric с над 10% след обвинения за измамно счетоводство

16 Август 2019 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 август 2019, 14:43

Текущата финансова отчетност, извършвана от GE, е била сходна с тази на компанията Enron

Акциите на General Electric Co. се сринаха по време на търговията на Уолстрийт в четвъртък с над 10%, след като известният криминалист за счетоводни и финансови измами Хари Маркополос публикува последно проучване, в което твърди, че компанията е "на ръба на несъстоятелността" и че публикува фалшиви финансови отчети, предаде БНР. Хари Маркополос стана известен, след като преди години разкри, че бизнесът на Бърнард Мадоф всъщност представлява най-голямата  измама в света по т.нар. "схема на Понци", която се сгромоляса през ноември-декември 2008-а година.

В своя доклад от 170 страници, публикуван онлайн в четвъртък, следователят казва, че текущата финансова отчетност, извършвана от GE, е била сходна с тази на компанията "Enron" (Enron) преди нейния фалит през 2001-а година. Маркополос посочи още, че неговият екип е разкрил счетоводна измама за 38 млрд. долара, която може да се окаже "само върхът на айсберга".

В интервю преди пускането на доклада онлайн, Маркополос каза, че застраховaтелното поделение на General Electric ще трябва да увеличи резервите си с 18,5 млрд. долара в брой и че компанията е направила грешки при оформяне на счетоводството за нейния бизнес петрол и газ. Според това изследване, счетоводните проблеми на GE възлизат на 38 млрд. долара, или цели 40% от пазарната стойност на американския конгломерат.

"General Electric стои зад финансите си. Ние работим с най-високо ниво на почтеност във финансовата си отчетност и ясно сме изложили финансовите си задължения много подробно", заяви говорител на компанията в имейл преди самото публикуване на доклада. "Въпреки че не можем да коментираме подробно съдържанието на доклад, който не сме виждали, твърденията, които чухме, са напълно неверни и подвеждащи".

"Г-н Маркополос открито признава, че е възнаграден от неназовани хедж фондове. Такива средства са финансово мотивирани, като се опитват да се генерират "къси продажби" на акции на компанията, за да се създаде ненужна нестабилност", се казва в съобщението на GE и се добавя, че хедж фондове от трети страни също могат да генерират печалба от драстичното намаляване на цената на акциите на GE.

И главният изпълнителен директор на GE обвини Хари Маркополос в манипулация на пазара. "GE винаги ще приема сериозно всяко твърдение за финансови нарушения. Но това е чисто и просто пазарна манипулация", заяви главният изпълнителен директор Лоурънс Кълп. "Докладът на г-н Маркополос съдържа неверни изявления за факти и тези твърдения биха могли да бъдат коригирани, ако ги беше проверил с GE преди да публикува доклада", подчерта той.

Кълп също така твърди, че Маркополос "не се интересува от точен финансов анализ", а по-скоро се ангажира с "генериране на силна низходяща волатилност на нашите акции, така че той и неговият неразкрит партньор - хедж фонда да могат лично да спечелят".

След разразилия се скандал акциите на General Electric се сринаха в четвъртък с над 10% при много голям обем на изтъргувани акции, като това се оказа най-драматичното им поевтиняване от 2-март 2009-а година насам. В същото време бяха изтъргувани над 193 млн. акции на GE, което е далеч над обичайната среднодневна търговия на около 55,8 млн. акции и се оказа най-търгуваната американска компания на Уолстрийт.

Преди старта на днешната търговия обаче акциите на GE опитва поскъпване с малко над 2% на американската извънборсова търговия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив