26 Юни 2024, 12:00 Днес (0) | Вчера (5)

Сръбските застрахователи настръхнаха срещу вноските в здравния фонд

22 Ноември 2012 12:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2012, 12:10
cepolina free photo

Това задължение беше въведено в началото на тази година, когато влязоха в сила поправките в Закона за застраховането

Застрахователите в Сърбия обявиха, че ще искат преразглеждане на конституционността на закон, според който са задължени да преведат пет на сто от брутния премиен приход от продадените застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите в Републиканския фонд за здравно осигуряване.

Това задължение беше въведено в началото на тази година, когато влязоха в сила поправките в Закона за застраховането.

Застрахователите в Хърватия, където действа аналогична разпоредба, наскоро спечелиха дело в Конституционния съд в Загреб, който постанови, че това противоречи на сновния закон в страната.

Проблемът в Сърбия също ще се решава в Конституционния съд.

Според Асоциацията на сръбските застрахователи въпросните пет на сто от премиите по ГО трябва да се платят предварително за щети, които още не са настъпили. Освен това тази сума е фиксирана, независимо от размера на нанесените щети.

Генералният секретар на Асоциацията на сръбските застрахователи - Владан Манич счита, че сумата, която застрахователите трябва да отделят, се определя произволно и не се основава на реална статистика. По думите му адекватният процент е две на сто.

По думите му въпросните пет на сто представляват 925 млн. сръбски динара или 9 млн. евро. Ако се вземат предвид изплатените щети сумата трябва да бъде около 175 млн. динара или 1,7 млн. евро.

Манич пита дали целта на този закон не е просто да се пълни бюджета на Републиканския фонд за здравно осигуряване.

Преди въвеждането на новото изискване в началото на годината, сръбските застрахователи разпределяха средно около 1% от брутния премиен за националния здравен фонд, така че е напълно разбираемо защо смятат, че завишеният ще има отрицателно въздействие върху техния бизнес, коментират Манич.

В сръбската преса има и материали, според които тарифите по „Гражданска отговорност” не са повишавани от 2008 година и във връзка с увеличаващите се искове е необходимо те да поскъпнат.

В здравния фонд на западната ни съседка влиза директно и 1 процент от акциза на тютюневите изделия, а в Хърватия дори и от акциза върху алкохола.

В Словения пък застрахователите превеждат 6,5% от премиите по задължителната застраховка в здравния фонд на страната.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив