27 Април 2024, 13:45 Днес (0) | Вчера (11)

Станишев готви искане за вот на доверие

18 Юни 2013 15:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2013, 16:01

Оставка е "най-мечтаният сценарий от Борисов и Цветанов, тъй като води до връщане на ГЕРБ на власт"

В четвъртък ще заседава Националният съвет на БСП – с готовност да се поиска вот на доверие към кабинета. Това обяви лидерът на партията Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро, на което е било обсъдено вътрешнопартийното напрежение.

Социалистът определи ситуацията в страната след решението „Пеевски” и протестите като „изключително трудна”. Именно за подобряване на тази обстановка обаче било формирано правителството на Орешарски, съобщи бТВ.

„То бе създадено с една единствена цел – да възстанови демократичната държавност, да реши спешни и неотложни социални и икономически проблеми. Една от задачите е, разбира се, прекратяване на най-тежките порочни практики и наследство на управление на г-н Борисов, които доведоха хората до мизерия и забатачиха икономиката”, заяви Станишев.

Поради тази критична обстановка в страната, според него било безотговорно да се подават оставки. Така лидерът на БСП повтори думите на министър-председателя от уикенда, че оттеглянето от власт в този момент би било лесно лично, но безотговорно решение.

Според Станишев оставка на управляващите е „най-мечтаният сценарий от Борисов и Цветанов, тъй като води до връщане на ГЕРБ на власт”. Оставката на председателя на БСП пък би предизвикала вътрешнопартийна криза.

„Абсолютно несъстоятелно се оценява тезата, че това ще укрепи правителството на г-н Орешарски. Напротив - моята оставка ще доведе до по-голяма криза. Такива оставки биха довели до два варианта – или връчване на властта на ГЕРБ в този парламент, или нови избори, които да бъдат направени с недостатъчни гаранции за честността на вота”, коментира още червеният политик.

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС бе тежка политическа грешка, подценяваща общественото мнение, и сериозен урок за правителството, от гледна точка на предстоящи назначения, добави още Станишев.

Обявената готовност за вот на доверие от соцпартията идва на фона на съобщеното отпреди ден намерение на ГЕРБ да иска вот на недоверие към кабинета.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив