26 Юни 2024, 07:14 Днес (0) | Вчера (5)

Станишев е на официално посещение в Чехия

16 Февруари 2006 09:25 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Чехия е една от първите държави, ратифицирали договора за присъединяването на България и Румъния към Съюза

Премиерът Сергей Станишев е на официално посещение в Чехия. Чехия е първата страна от последната вълна на разширяването на ЕС, която посещава премиерът. Сергей Станишев се придружава и от 31 членна българска бизнес делегация. Чехия е една от първите държави, ратифицирали договора за присъединяването на България и Румъния към Съюза и премиерът Програмата на официалното посещение включва още срещи с президента Вацлав Клаус, с председателя на Камарата на депутатите Лубомир Заоралек и заместник-председателя на Сената Петър Питхарт.
В Рицарската зала на Сената Сергей Станишев ще изнесе лекция на тема "България на прага пред Европейския съюз". В рамките на визитата двамата премиер министри ще открият и двустранен бизнес - форум. Един от акцентите на посещението е активизирането на бизнес контактите, като се очаква домакините да поставят въпроса за включването на чешки фирми за изграждането на втората атомна централа "Белене" и за предстоящата приватизация на българските топлоелектрически централи. Амбицията на чешкия бизнес е да възстанови позициите си у нас от близкото минало. Преките инвестиции у нас за периода 1994 - 2004 година надхвърлят 441 милиона щатски долара, което в държавата се нарежда на 12 място в листата на инвеститорите. През октомври миналата година беше реализирана и първата българска инвестиция в Чехия под формата на смесено предприятие поточна линия за производство на пластмасови контейнери. През 2005 година всеки 14 турист, посетил България, е бил чех. По този показател страната заема 7 място.
След двустранната среща на премиерите на България и Румъния, министър-председателят Сергей Станишев заяви на последвалата пресконференция в правителствения дворец "Виктория", че с румънския си колега са обсъдили въпроси, свързани с европейската перспектива, двустранното сътрудничество и сигурността в Югоизточна Европа. Той изтъкна, че за първи път през 2005 г. търговският обмен на двете държави е надминал 1 млрд. долара, като каза още, че над 600 български компании са представени в момента на румънския пазар. Станишев открои като основни приоритети на двустранното сътрудничество, развитието на инфраструктурата и стабилизиращата роля на двете държави в региона. Българският премиер посочи още, че до лятото на 2006 г. трябва да бъде избрана фирма строител на Дунав мост 2. От взаимен интерес са също така изграждането на газопровода "Набуко", "който ще свързва каспийския газ с Европейския съюз".
Българският премиер изрази още веднъж мнението си, че решението за статута на Косово трябва да бъде такъв, който да осигури на региона икономическа перспектива и сигурност.
Oт своя страна румънският премиер Търичану изказа удовлетворението си, че периода на съревнование между двете страни е останал в миналото. Той потвърди, че проблемите на двете държави са сходни и сътрудничеството между Румъния и България трябва да продължи. Търичану изрази идеята си за изграждане на водноелектрическа централа Видин - Калафат и потвърди решимостта на страната си да участва в изграждането на газопровода "Набуко". "Предложих на премиера Станишев междуправителствен семинар, който да се председателства от него и който да се проведе през втората половина на 2006 г.", съобщи румънският премиер. Той уточни, че темите на семинара предстои да бъдат конкретизирани.
Последната тема, обсъдена между двамата министър-председатели, беше предстоящата среща на високо равнище на страните от Черноморския регион.
В програмата на българския министър-председател днес бяха включени още срещи с шефовете на двете камари на парламента - Николае Въкърою - на Сената и Адриан Нъстасе - на Камарата на депутатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8227
GBP 2.4796 2.4887 2.3083
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив