26 Април 2024, 14:46 Днес (7) | Вчера (14)

Становище на Гернот Ерлер по повод изявленията на баварския премиер Щойбер за България и Румъния

26 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Публикувано в Deutsche Welle

Ако се касаеше за карнавална шега в рамките на известните със своята сочна критика баварски речи по повод "Пепелна сряда", бихме могли и да го подминем с мълчание. Не малко хора там са казвали доста безслислени неща, за които самите те по-късно не са искали да си спомнят.

В този случай обаче съществува опасението, че шефът на ХСС всъщност е изразил истинските свои и на партията си разбирания. Очевидно е, че те нямат никакви скрупули, на гърба на България и Румъния да се опитват по най-евтин популистки начин да ловят избирателски гласове. Това именно е застрашително и следва категрично да бъде отхвърлено.

Не е допустимо, министър-председателят на една важна германска провинция по подобен начин да разрушава всеобщия европейски консенсус относно целите и план-графика на по-нататъшните интеграционни процеси. Това е не само несериозно, то нарушава всички съвместно приети до момента споразумения в ЕС и по лош начин засяга двете споменати страни България и Румъния. С това се вреди чувствително на усилията на тези страни, да се модеринзират и във възможно най-кратък срок да станат способни на членство в ЕС. Разбира се, че е тези две страни предстои да извървят още дълъг път докато достигнат европейска зрялост и те ще трябва да полагат още много усилия в името на тази цел. А ако през 2007 година те все още не са готови за членство, то ще дойде малко по-късно. Напълно естествено е също така, че тяхното членство в общността ще струва пари на ЕС. Всичко това обаче не е е оправдание за това, днес да им се затръшва вратата под носа. А именно така се интерпретират изявленията на Щойбер в София и Букурещ. Трябва ясно да бъде заявено: Първо: Румъния и България са интегрални съставни части на Европа. Второ: Започналият процес на европейско разширяване е необратим. Трето: Още през това десетилетие това ще доведе до пълноправно членство в ЕС. Четвърто: Германия и занапред ще подкрепя и двете страни по този път.

Самият Едмунд Щойбер прекрасно знае всичко това. Освен това неговата страна Бавария е федералната провинция, която поддържа много тесни контакти с двете балкански страни , от което в бъдеще ще извлича и голяма полза. Затова той би трябвало да престане с подобни безотговорни опити да внася несигурност у бъдещите партньори. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив