11 Октомври 2024, 19:28 Днес (5) | Вчера (4)

Старите таксита излизат от употреба

24 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Новорегистрираните таксита ще могат да бъдат само автомобили под четири години, предвиждат промени в наредбата за таксиметровата дейност

Новорегистрираните таксита ще могат да бъдат само автомобили под четири години, предвиждат промени в наредбата за таксиметровата дейност. Очаква се документът да бъде подписан от транспортния министър Николай Василев и да бъде публикуван в Държавен вестник в петък.

В момента няма ограничение за възрастта на автомобилите, които са таксита. Съюзът на превозвачите предложи при обсъждането на поправките срокът да бъде седем или десет години, каза управителят на "Радио СВ такси" Емил Игнатов. Той обясни, че съюзът настоява за поетапно излизане на старите таксита от движение. Според него въвеждането на изискването за новите автомобили ще рефлектира върху цените на услугите. Наредбата предвижда от юни тази година от движение да бъдат спрени автомобилите с първа регистрация до януари 1980 г. От началото на 2005 г. няма да се движат таксита с регистрация от 1980 г. до края на 1984 г., а от 2006 г. - тези, които работят от 1990 г.

Предложението на Министерството на транспорта е такситата да са автомобили до десет години, което предизвика в началото на годината протестите на част от превозвачите.

Неотдавна ведомството поискало мнението на компаниите за начина, по който да бъдат поставени рекламите върху колите и дали жълтият цвят да отпадне. В новата наредба изискването всички автомобили да бъдат боядисани в жълто остава. Предложих да отпадне изискването за този цвят, каза управителят на "Такси за 1 евро" Ромен Ценков. Според него предложението се подкрепяло от вносителите на превозните средства, тъй като производителите доставяли по 500 коли и доставките се бавели заради пребоядисването. По думите на Ценков рекламата върху неговите таксите била промяна в цвета им. Ограничение се предвиждало и за тарифите, като повикването не можело да бъде повече от 50% от цената за километър. Ценков заплаши с евентуално атакуване на наредбата пред Върховния административен съд.

Според зам.-министъра на транспорта Анелия Крушкова браншовите организации не били единни в исканията си за оставането или отпадането на жълтия цвет на колите и за възрастта им. Друго ново изискване към компаниите ще бъде въвеждането на дневник, в който собствениците на автомобили ще записват продължителността на работния ден и графика, по който се движат превозните средства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив