12 Май 2024, 04:10 Днес (0) | Вчера (0)

Стартира полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя"

06 Юни 2016 14:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2016, 14:05

През първите четири месеца на 2016 г. са загинали 10 и са били ранени 268 деца

За поредна година на територията на цялата страна започва традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Целта на планираните действия е  ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

В рамките на акцията, в периода 10 – 30 юни т.г., ще се проведат специализирани полицейски операции в дните, в които ще има  ученически празненства за официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиален курс. В районите на училищата ще се осигури засилено полицейско присъствия, в превантивната работа ще се включват и сили на общинска полиция.

През месеците юли и август полицейските операции ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца, и контрол над използването на детски обезопасителни системи и обезопасителни колани.  При установяване на велосипедисти, които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, ще се  прилага Законът за движението по пътищата.

Съвместно с представители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на инспекторатите по образованието и училищните ръководства, ще се осъществяват действия за обезпечаване на  сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Ще се извършват инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества; ще се осъществяват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите.При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

При извършения анализ на настъпилите произшествия през изминали периоди е констатирана и тенденция собственици да предоставят на непълнолетни и малолетни своите мотопеди, автомобили, трактори или други МПС. Затова през настоящия период пътните полицаи стриктно ще следят и проверяват  за подобни нарушения , особено в малките населени места и ще налагат санкции за подобни нарушения. Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които мерките не са постигнали възпитателния ефект и непълнолетният нарушител повторно бива установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи.

Контрол ще се извършва и върху собствениците/управителите на фирми,  осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, които предоставят скутери, мотопеди и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни лица.

При извършваните проверки полицейските служители с правомощия за контрол на пътното движение ще следят  и за използването на обезопасителни колани от водачи и пътници на всички места в автомобила, както и за обезопасителни системи (столчета, седалки) при превозване на деца. При установени нарушения те униформените ще прилагат санкции по ЗДвП.

По оперативни данни през първите четири месеца на 2016 г. в страната са регистрирани 2018 тежки ПТП, при които са загинали 176 и са ранени 2440 (от които 1781 леко и 659 тежко ранени) граждани. През същия период на 2015 г. тежките ПТП са били 1969 – с 49 по-малко, но загиналите са били 201 – с 25 повече, а ранените са били 2407 – с 33 по-малко.

При тежки ПТП през първите четири месеца на 2016 г. са загинали 10 и са били ранени 268 деца:
пътници – 6 загинали и 137 ранени (за 2015 г. – 3 загинали и 99 ранени);
пешеходци – 2 загинали и 96 ранени (за 2015 г. – 2 загинали и 113 ранени);
водачи – 2 загинали и 35 ранени (за 2015 г. – 1 загинал и 24 ранени).

Броят на загиналите деца-пътници съставлява 60% от всички загинали деца през отчетния период на 2016 г., а броят на ранените деца-пътници – 51,12% от всички ранени деца през отчетния период на годината. От друга страна, броят на ранените при тежки ПТП деца-пешеходци е намалял от 113 на 96 в сравнение със същия период на миналата година. В 5 от 6 случая, при които при ПТП са загинали деца-пътници, пътните инциденти са настъпили, като водачите са самокатастрофирали, блъскайки се в дърво (3), в мантинела (1) и преминавайки през спирка на градския транспорт – в стълба на рекламен билборд (1). В един от случаите смъртта е настъпила в следствие на движение на водача на автомобила, в който детето е било пътник, с несъобразена с пътните (дясна крива) и атмосферните условия (проливен дъжд) скорост, навлизане в лентата за насрещно движение и челен удар с насрещно движещ се автобус.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив