Финансовото участие на българската страна е 675 хиляди евро
Проект по програма ФАР на Европейския съюз на стойност 3,6 млн. евро стартира с подписването на туининг-проект за 900 000 евро за укрепване на политиката за безопасност на храните. Партньори
по договора са България, Кралство Нидерландия и Дания, като финансовото участие на българската страна е 675 хиляди евро. Освен за туининг-проекта, средства са предвидени и за закупуване на
лабораторно оборудване за контрол на хранителните продукти на стойност 2,4 млн. евро, както и информационна система от 300 000 евро.
Стартиралият вчера туининг-проект BG03/IB/FI/04 – “Укрепване на политиката по безопасност на храните” ще продължи 18 месеца. Той има за цел да подпомогне дейността на Националния съвет по
безопасност на храните /НСБХ/, Министерството на земеделието и горите и Министерството на здравеопазването при хармонизиране на законодателството на България с това на ЕС в областта на
безопасността на храните.
По туининг-проекта с участието на близо 20 висококвалифицирани експерти от ЕС ще се подпомогнат отговорните институции при разработване на необходимото законодателство в тази област. Предвижда се
също обучение на български експерти в Дания и Кралство Нидерлания.
Изграждането на необходимите институции и обучението на експертите в тях ще осигури надеждно прилагане на нормативната уредба и ще гарантира безопасност на произвежданите и предлаганите за
консумация храни в Република България до края на 2006г, преди страната ни да се присъедини към ЕС и ще я подготви за периода след това, когато тя ще бъде равностоен член на съюза, уточни д-р Илиан
Костов, ръководител на дирекция “Контрол и безопасност на храните” в Министерство на земеделието и горите.
Той допълни още, че освен подпомагане на законодателната дейност на институциите, проектът има за цел да подобри координирането на съответните дейности по контрол между Дирекцията по контрол и
безопасност на храните на МЗГ и Националната ветеринарно-медицинска служба, както и с Министерството на здравеопазването и ХЕИ. Проектът ще гарантира и административното укрепване на Националния
съвет по безопасност на храните, добави още д-р Костов, като по проекта ще се обучат държавните инспектори от ДВСК и ХЕИ да прилагат законодателството в пряката си дейност по контролиране на
безопасността на храните в България.
Туининг-проектът ще спомогне изграждането на Система за бързо съобщаване за наличието на опасни храни на пазара.
Ръководител на проекта е Службата по безопасност на храните и защита на консуматорите на Кралство Нидерландия, представлявано от д-р Фритц ван Вухт. Службата по храните на Дания ще бъде
представлявана в България от дългосрочния консултант по проекта г-жа Майя Холфорт, която наскоро приключи своето участие като ръководител на подобен проект в Естония.
Реализирането на проекти като този са изключително полезни както за българската страна за пълноправното членство в ЕС през оставащия кратък период до присъединяването й към Общността, така и за
страните от ЕС, в които България ще реализира пряко продукцията си след 2007 г. и за което тя трябва да е напълно подготвена, обясни г-жа Холфорт .