20 Април 2024, 08:43 Днес (0) | Вчера (10)

Статистиката за безработицата не винаги е реална, според експерти

10 Февруари 2021 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2021, 12:11

Постепенно губим работни места без да успеем да ги възстановим

Нарастването на безработицата е тенденция от началото на извънредното положение. Приложените мерки отчасти минимизираха щетите, но умишлено бяха заложени и бариери пред достъпа до някои от тях. Това заяви в "Денят започва" по БНТ икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Има пряка връзка между неефективността на предприетите мерки и ръста на безработицата, но и не всяко работно място може да бъде спасено, каза икономистът от "Институт за пазарна икономика" Петър Ганев. "Важното е, че загубата на работни места беше много концентрирана през март и април, след което при втория частичен локдаун загуба имаше в началото на декември и началото на януари, когато беше по-отчетливо в данните", отбеляза той. По думите му, изглежда, че в момента ситуацията се е поуспокоила, но се наблюдава тенденция - числото на новопостъпилите на работа не преобладава над това на безработните - тоест, постепенно губим работни места без да успеем да ги възстановим.
"Самият коефициент за безработица понякога лъже, защото хора, изгубили работа през март и април, вече не получават обезщетения и вече са отпаднали от бюрата по труда. Затова трябва да се следят различни статистики - не само коефициентът за безработица показва колко е голям проблемът. Все пак той е по-малък от този преди 10 години, когато беше 3-4 пъти по-голям - тогава над 400 000 беше достигнала безработица", уточни Ганев.
Ваня Григорова отбеляза, че най-уязвими са тези групи от хора, които работят без трудови договори или получават по-висока заплата от официално обявената. "Това са хората, които най-тежко бяха засегнати, защото въобще не са обхванати от мерките. По тази причина статистиката за безработицата не е реална, тя не разкрива картината такава, каквато е. Ние можем да се хвалим, че на фона на европейските нива тя е ниска, но трябва да осъзнаем, че в България имаме огромен сектор от хора, които се трудят нерегламентирано, недекларирано, поради което те не са подпомогнати", добави тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив