28 Март 2024, 12:01 Днес (6) | Вчера (12)

Статистиката отчете подобрение на бизнес климата през януари

28 Януари 2021 16:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2021, 16:07

Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори

През януари 2021 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 6.9 пункта спрямо декември 2020 г., съобщи НСИ. Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 6.1 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца.
През периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.5 на 4.9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1.2 пункта и достига 74.0%.
Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната, недостатъчното търсене от чужбина и факторът "други".
Относно продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма

През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 5.1 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на новите поръчки през следващите шест месеца прогнозите им са в посока на увеличение, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.
Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, като през последния месец се наблюдава нарастване на негативното ѝ влияние. На второ и трето място остават недостигът на работна сила и факторът "други".
Очакванията на преобладаващата част от мениджърите са продажните цени в строителството да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 11.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.
Най-сериозните проблеми за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на последните два фактора.
Относно продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 6.0 пункта главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.
Основните пречки за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, фактора "други"2, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.
По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на преобладаващата част от мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив