10 Май 2024, 09:52 Днес (2) | Вчера (10)

Стефан Данаилов участва във втората конференция на министрите на културата от Югоизточна Европа

25 Ноември 2005 13:32 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На конференцията ще бъде обсъдена Стратегията на ЮНЕСКО за опазване и развитие на наследството в региона

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов участва във Втората конференция на министрите на културата от Югоизточна Европа, под надслов “Културното наследство – мост към споделено бъдеще”. Това съобщиха от пресцентъра на МС. Форумът се провежда във Венеция, а министър Данаилов се придружава от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Програмата за днес предвижда Кръгла маса, посветена на децентрализираното международно сътрудничество в областта на културата и културното наследство. Основно внимание по време на дискусиите ще бъде отделено на пилотен проект „Културното наследство като инструмент за регионално развитие” на италианските региони за подкрепа на музеите в Югоизточна Европа.
Министър Данаилов ще произнесе утре слово, в което ще се спре основно на резултатите от усилията на България за съхраняване на богатото културно наследство по нашите земи.
На конференцията ще бъде обсъдена Стратегията на ЮНЕСКО за опазване и развитие на наследството в Югоизточна Европа. Ще бъде утвърдена и подписана Съвместна декларация на базата на решенията от Кръглата маса, както и на приетите документи от Мостар. Декларацията от Венеция има за цел да даде нови насоки за развитие на културното сътрудничество в региона.
Първата конференция  на министрите на културата от ЮИЕ се проведе миналата година в Мостар и на нея бе подписана Декларацията от Мостар, както и план за подкрепа развитието на културното наследство в региона.

 


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив