23 Май 2024, 21:09 Днес (10) | Вчера (6)

Стив Ханке: Повече от половината българи са финансово неграмотни

11 Май 2015 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 май 2015, 13:54
Под лиценза на creativecommons

Финансовата необразованост в България е много голяма, и то не само сред по-възрастните българи, но и сред младото поколение и това е огромен проблем

Това заяви професор Стив Ханке при откриването на форум, посветен на финансовото образование.

Ханке отбеляза, че да си финансово грамотен означава да си информиран как най-добре да управляваш парите си - при инвестиране, вземане на кредит, сключване на застраховка или плащане на данъци. Ако нямаш базовата информираност, няма как да направиш добър избор сред финансовите продукти, посочи професорът.

Ханке подчерта, че не само в България, но и като цяло по света нивото на финансовото образование е ниско, дори и в страни като САЩ. В България пък според проучване на Световната банка 60 процента от населението има слаба или никаква финансова грамотност дори за най-обикновеното банкиране.

Различните финансови индустрии имат различно ниво на познаване сред българското население, показва проучването. Според данните 35 процента от анкетираните българи не са запознати с продуктите на търговските банки и не могат да се справят дори с най-обикновени банкови операции.

Около 45 процента от анкетираните българи не познават възможностите, предлагани от застрахователните компании, 66 на сто от анкетираните не са запознати с лизинговите услуги, информираност за допълнително пенсионно осигуряване липсва на 66 процента от анкетираните българи, а частните пенсионни фондове са непознати за 75 процента от хората.

Най-малко известни са възможностите, предлагани от заемни инвестиционни фондове, където неинформираността достига до 80 процента.

Според Ханке тези данни показват много високо ниво на финансова неграмотност в България и това е огромен проблем. За по-младите хора би могло да се очаква, че ще имат повече познания от старото поколение, но се оказва, че не е така, посочи професорът. Според проведеното проучване процентът непознаване на финансовите продукти и услуги сред младежите е дори още по-висок.

Според Ханке нивото на финансовата грамотност е толкова ниско, защото често хората си мислят, че знаят за финансите си повече, отколкото е това в действителност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 23 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8059
GBP 2.4796 2.4887 2.2965
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив