25 Април 2024, 09:49 Днес (1) | Вчера (12)

Стив Ханке: Премахването на борда ще е голяма грешка

07 Март 2017 09:10 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2017, 09:11

Според Стив Ханке България има стабилна финансова система благодарение на валутния борд, въведен преди почти 20 години

Премахването на валутния борд ще е огромна грешка, предупреди проф. Стив Ханке пред Bloomberg TV Bulgaria вчера. Соченият за "баща" на валутния борд в България икономист коментира, че тази система на практика поддържа паричния суверенитет на държавата ни, докато присъединяването към еврозоната ще ни лиши от него, пише в. Сега. "Това е погрешен път, особено в политическата обстановка днес, когато всеки се бори да запази своя суверенитет. Никой не може да каже какво ще се случи с еврото. След изборите във Франция е възможно да се окажем свидетели на нещо подобно като Брекзит", каза още той.

Според Ханке въведената преди почти 20 г. система на паричен съвет, популярна у нас като валутен борд, работи перфектно, точно както е замислена, и тя е причината за добрата фискална дисциплина на страната ни. "Това дава на България уникално преимущество, носи й престиж и е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена", допълва икономистът. "Вие не членувате в някакъв клуб. Ако не харесвате валутата, към която сте вързани, може да я смените", съветва той.

Коментарът на проф. Ханке бе по повод на актуалния дебат за влизането на България в т.нар. чакалня на еврозоната (механизма ERM II) и изказванията на редица български финансисти и икономисти за отказ от валутния борд, който вече бил изиграл своята роля и се превръщал в спирачка за развитието на българската икономика. Бившият премиер Иван Костов, по времето на чието правителство бе въведен валутният борд, дори призова за излизане от паричния съвет, ако страната ни няма шансове да влезе в еврозоната. "Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да се излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да емитира собствената си валута", смята Костов.

Красимир Ангарски, който ръководеше работната група за въвеждането на борда у нас, също неотдавна каза, че той е изиграл своята икономическа роля и дори пречи на икономическото развитие. Той обаче предупреди, че ако страната ни излезе от валутния борд, без да се присъедини към еврозоната, е възможно валутният курс да се промени и спестяванията на хората да се обезценят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив