10 Май 2024, 15:28 Днес (8) | Вчера (10)

Стикерите за „Гражданска отговорност“ ще указват срока, за който е платена полицата

29 Ноември 2005 18:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Неправителствени организации поискаха застрахователите сами да отпечатват знаците

При разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност“ стикерите ще удостоверяват и срока, за който е платена полицата, гласуваха депутатите от Комисията по икономическата политика. Те продължиха обсъждането на второ четене на внесения от правителството проектокодекс за застраховането.
За INSURANCE.BG председателят на Управителния съвет на Гаранционния фонд Борислав Михайлов обясни, че когато застраховката е платена за цяла година, клиентът ще получава зелен на цвят стикер. При разсрочено плащане стикерите ще са червени, като на тях ще е указан срокът, до който е реално платена застраховката. При внасянето на поредната вноска по полицата, гражданинът ще получава нов червен стикер, който отново ще трябва да залепи на предното стъкло на автомобила си.  Така служителите на „Пътна полиция“ ще бъдат улеснени при проверките си за задължителната застраховка.
Наличието на „Гражданска отговорност“ ще бъде удостоверявано с полица и стикер. Застрахователната полица е „бланка под отчет с поредна номерация, която се отпечатва по реда, установен от Министерския съвет за отпечатване на ценни книжа“, реши комисията. Според одобрените текстове на проектокодекса стикерите ще бъдат издавани от Гаранционния фонд.
От името на четири неправителствени организации зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев поиска стикерите да бъдат издавани от самите застрахователни компании. Досегашната практика показва, че при издаването на знаците от Гаранционния фонд по време на кампания в някои компании има недостиг на стикери, аргументира се Дечев. Той посочи още, че Гаранционният фонд продава знаците на застрахователните компании на неприемливо висока цена, което оскъпява допълнително задължителната застраховка.
Това направено в последния момент предложение обаче беше отхвърлено от депутатите икономисти. Те се вслушаха в аргументите на Ралица Агайн, зам-председател на Комисията за финансов надзор, според която е наложително стикерите да бъдат издавани от една институция, за да може да бъде контролирано тяхното отпечатване. Може да се създадат механизми за коригиране на нелоялното поведение свързано с цената на стикерите, подчерта Агайн.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив