01 Май 2024, 08:33 Днес (0) | Вчера (13)

Стойчо Кацаров: Държавата е виновна за лошото състояние на общинските болници

30 Октомври 2012 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2012, 16:02
Под лиценза на creativecommons

Държавата винаги се е отнасяла по нечестен начин и е разделяла болниците по собственост, каза още Кацаров

Тезата, която чуваме от Министерство на здравеопазването за закриването на общинските болници е, защото общините не били ангажирани със своите болници и имало лош мениджмънт.

Това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Националния център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Това е оправдание и опит да се прехвърли проблемът от болната на здравата глава. Причината за лошото състояние на общинските болници е в целенасочената политика на държавата за закриването им, продължи той. Това е заявена политика от премиера Бойко Борисов и тогавашния министър на здравеопазването Божидар Нанев още от 2009 г., разясни председателят на ЦЗПЗ. "През 2010 г. по един незаконен начин НЗОК въведе изискване за поне двама специалисти по всяка клинична пътека за сключване на договор, тогава 21 болници не успяха да сключат договор с касата", обясни той. Тогава решението е било отменено след протести и недоволство от страна на лекарите, допълни той.

По думите на Кацаров политиката е продължена и от следващия министър Анна-Мария Борисова, когато чрез поставяне на необосновано високи изисквания много от общинските болници са определени като трета категория. "Поставяйки ги в такава категория, те им отнеха възможността да сключват договори за скъпо платените клинични пътеки. За това колко необосновани бяха изискванията, се показа от това, че болници като "Пирогов" не можаха да покрият изискванията", обясни председателят на ЦЗПЗ.

Държавата винаги се е отнасяла по нечестен начин и е разделяла болниците по собственост, каза още Кацаров. "Държавата заплаща допълнителна субсидия за разкрити спешни отделения само за държавните болници. Общинските не получават такава субсидия, въпреки че извършват същите дейности по същия начин. Имаме в няколко посоки неравнопоставено и нечестно отношение, то също е изражение на политиката за закриване на общинските болници", заяви той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив