18 Април 2024, 20:14 Днес (11) | Вчера (11)

Столична община иска задължителна застраховка при строителство с публични средства

29 Септември 2020 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2020, 10:00

Общината настоява за по-скъпи застраховки: 1/5 от стойността на договора за проектанти и надзорници, 100% от стойността - за строители, 1/10 - за контрола в част конструктивна

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви преди дни, че ведомството й е готово с предложения за конкретни промени в Закона за устройство на територията и две наредби, с които да се засили контролът и отговорността на всички участници в строителния процес – проектанти, надзорници, строители.
Едно от предложенията предвижда въвеждане на задължителна допълнителна застраховка за всеки строителен обект, който се финансира с публични средства. Застраховката ще се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството и ще покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект, както и имуществените вреди върху строежа, материалите, строителната механизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, независимо чия собственост са те и от кого са заплатени. Идеята е застраховките да бъдат сключвани на максималните лимити. Предложенията са съвместно разработени от екипа на главния архитект на София арх. Здравко Здравков и с общинския съветник адв. Георги Георгиев. Арх. Здравков посочи, че се предлага въвеждане на солидарна отговорност за скрити дефекти, която да се носи от участниците в строителството – строителя, проектанта, лицата, упражняващи технически контрол за част "Конструктивна" и доставчиците. Отделно се предлага фирмите за строителен надзор да носят отговорност за своевременното установяване явни дефекти при съставяне на актовете за извършената работа. Адв. Георгиев посочи, че при изготвянето на промените е проучен международния опит в тази област и конкретно този във Франция, където е въведена т.нар. "споделена отговорност".
В момента сключването на застраховки за конкретния обект не е задължително и става по желание. Участниците в строителния процес са длъжни да застраховат професионалната си отговорност ежегодно, като максималният праг за проектанти при обекти първа категория е 300 000 лв., а за строители - 600 000 лв. "Като външен проектант на даден обект застрахователната ми премия е 1 промил от 300 000 лв. или 300 лв. Каква отговорност мога да нося за тази сума, като мога да свърша бели за 15 млн. лв.", даде пример Здравков, цитиран от в. "Сега". Затова общината настоява да се въведат нови прагове за отговорност - 1/5 от стойността на договора за проектанти и надзорници, 100% от стойността - за строители, 1/10 - за контрола в част конструктивна.
Според архитекти, гледали пресконференцията, която се излъчваше във "Фейсбук", предложените високи прагове за застраховките още повече ще монополизират строителството. Те попитаха къде остава отговорността на общината, която е дала разрешения за строеж, и на ДНСК, която не е установила проблеми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив