10 Май 2024, 09:33 Днес (1) | Вчера (10)

Стопанската конюнктура през ноември остава без съществена промяна

25 Ноември 2005 12:58 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Общият показател на бизнес климата e с 0.5 пункта под октомврийското си равнище поради понижения оптимизъм за бизнес климата в промишлеността и в строителството

Стопанската конюнктура през ноември остава без съществена промяна. Общият показател на бизнес климата e с 0.5 пункта под октомврийското си равнище поради понижения оптимизъм за бизнес климата в промишлеността и в строителството.
Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.6 пункта в сравнение с октомври поради по - умерените оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно са понижени и оценките им за настоящото ниво на поръчките, както от чужбина, така и от страната. Въпреки това мненията на мениджърите относно настоящата и очаквана производствена активност са по-оптимистични. По отношение на факторите, затрудняващи дейността, несигурната икономическа среда засилва негативното си влияние. Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността продължават да предвиждат покачването им.
През ноември, поради по-песимистичните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца, съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 2.6 пункта в сравнение с октомври. Строителната активност се запазва на нивото от предходните месеци, но стопанските ръководители са по-резервирани по отношение на развитието на строителната активност през следващите 3 месеца.
Финансовите проблеми (неплатежоспособност, трудности при получаване на кредит, лихвени проценти и др.) са посочени като основен фактор затрудняващ дейността (50.8% от мениджърите), следвани от несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени в строителния отрасъл инфлационните очаквания намаляват.
През ноември 2005 г. стопанската конюнктура в търговията на дребно остава без промяна. Съставният показател “бизнес климат” запазва равнището си от миналия месец. Търговците на дребно предвиждат спад по отношение на поръчките, особено към доставчиците от чужбина. Най-голяма пречка за развитието на дейността остават недостатъчното търсене и конкуренцията в отрасъла. Несигурната икономическа среда е на трето място сред проблемите за търговците на дребно. Относно продажните цени, бизнес анкетите на НСИ през ноември не регистрират по-слаби очаквания за покачването им през следващите месеци.
Съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5.6 пункта през ноември в сравнение с предходния месец, поради подобряване на настоящото бизнес състояние и очакванията за следващите шест месеца. По мнение на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора се повишава, същевременно обаче очакванията им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите затрудняващи дейността на предприятията, но през последния месец се засилва негативното влияние и на фактора „слабости в икономическото законодателство”. Последните бизнес анкети отчитат засилени инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 09 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8205
GBP 2.4796 2.4887 2.2720
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив