18 Април 2024, 13:49 Днес (5) | Вчера (11)

Стопанският факултет на СУ и "Инициатива за финансова грамотност" ще си партнират

12 Януари 2016 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2016, 14:11

Сред предстоящите инициативи са публични срещи и открити уроци

"Финансово грамотният човек е полезен не само за себе си, но е в основата на икономическия просперитет на обществото". Водени от тази споделена позиция,  Стопански факултет на СУ "Климент Охридски" и  фондация "Инициатива за финансова грамотност" се споразумяха да си партнират в дейности, насочени към повишаване на нивото на финансовата и икономическа компетентност на младите хора и други обществени групи.

Сред предстоящите инициативи на Стопанският факултет на СУ и фондацията са публични срещи и открити уроци, с които ще се отбележи Глобалната седмица на парите през март 2016 г. Международното събитие се организира ежегодно от CYFI (Child and Youth Finance International)  и се провежда в над 140 страни.

"Стопанският факултет е естествен участник в полето  на икономическата и финансовата грамотност" – заяви доц.д-р Теодор Седларски, декан на СФ – "От една страна, академичният ни капацитет несъмнено ще спомогне при разработването на качествени образователни проекти и продукти. Искаме също  да предложим на нашите студенти практически знания, които да им помогнат за още по-пълноценната им житейска реализация. Но има и друг аспект – нашият стремеж е, чрез това партньорство,  да стигнем до по-широки групи от обществото, защото вярваме, че споделеното знание ще допринесе за общественото благополучие."

Изследване по проект "БГ Карта на финансовата грамотност" показа, че  незначителна част висшите учебни заведения провеждат  активности в сферата на финансовата грамотност. 

"Тази ситуация трябва и е на път да се промени" – смята Росица Вартоник, директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност".  Тя е убедена, че пътят към ефективната, мащабна и устойчива образователна интервенция минава през ангажираността на всички заинтересовани страни.  "Вярваме, че партньорството с водеща академична институция като Стопанския факултет ще спомогне за още по-адекватното адресиране на въпроса за финансовата грамотност с всички произтичащи от това ползи за обществото".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив