29 Март 2024, 10:06 Днес (2) | Вчера (11)

Стотици българи замесени в измама със социални помощи в Германия

22 Февруари 2017 10:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2017, 09:51
pixabay

Според властите замесените в измамата българи са по-скоро жертви, отколкото извършители

Няколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия, като щетите възлизат на 6 милиона евро, съобщи "Дойче веле". Между 2013 и 2016 г. около 1300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори като наети на непълно работно време, след което са се записвали в бюрото по труда като социално слаби. Тъй като месечните възнаграждения, записани в договорите им, са били по-ниски от валидния в Германия екзистенц-минимум, бюрото по труда в Бремерхафен им е изплащало парични помощи и е поемало част от разходите по наемите им. Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите "Aгенция за заетост и интеграция" и "Дружество за семейството и половата равнопоставеност", чийто председател е германецът от турски произход Селим Йозтюрк. Той е привличал главно турскоговорещи българи, повечето от които са родом от Варна, пише в днешния си брой в. "Сега".

Според властите замесените в измамата българи са по-скоро жертви, отколкото извършители, тъй като са били принуждавани да изплащат голяма част от социалните помощи на организациите, издали им трудови договори. Освен това много от въпросните български граждани са били заставяни да работят при нечовешки условия срещу мизерно заплащане. Германският гражданин от турски произход Селим Йозтюрк е мамил властите и с друга схема. Двете му организации са източвали пари от Фонда за образование под предлог, че провеждат следобедни частни уроци за деца на мигранти, които срещат трудности в училище. Прокуратурата предполага, че такива уроци изобщо не са били предлагани. Щетите от тази схема възлизат на половин милион евро.

Много по-мащабна е измамническата схема със социалните помощи, при която щетите възлизат на 6 милиона евро. Специална комисия се опитва да разплете измамата. От януари насам тя изслушва свидетели, като един от първите разговори бил с директора на бремерхафенското бюро по труда Фридрих-Вилхелм Грул. Според неговите показания още през 2013 г. е бил подаден сигнал за нередности - на митническaта служба. Оттам обаче отговорили чак след година и половина - с обяснението, че не са компетентният орган по случая. По думите на Грул междувременно са били създадени механизми за контрол, които са ограничили осезаемо броя на получателите на социални помощи.

НЕКОМПЕТЕНТНОСТ
"Какво става, когато една некомпетентна бюрокрация се сблъска с концентрирана криминална енергия? Ами точно това, което се е случило в Бремерхафен между 2013 и 2016 г.", коментира случая в. "Везер курир". "На хората, измислили въпросната измамническа схема, изобщо не им е било трудно. Системата дори ги е подканила да го направят. Такова е поне впечатлението след досегашните изслушвания на свидетели", добавя изданието и окачествява този случай като доказателство за некомпетентността на германската бюрокрация. Сформираната специална комисия все още не е изслушала нито един български гражданин, което според "Везер курир" е особено голям пропуск. "Всичко това е само малка част от един мръсен и нечовешки бизнес, който се върти из цяла Западна Европа", коментират разследващите журналисти Кристиан Бранс-Шрекенедер и Ана-Лена Борхерт от Радио Бремен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив