25 Април 2024, 00:33 Днес (0) | Вчера (12)

Стотици селища бедстват без ток и вода, хеликоптер ще оглежда щетите

09 Март 2015 09:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2015, 09:06
Булфото

В Южна България положението остава критично. Вътрешният министър в оставка призова хора в някои общини да не тръгват на път

Над 850  населени места продължават да са без ток заради снега, който валя повече от два дни в страната. Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков на извънредна пресконференция за ситуацията в страната.

Критично остава положението в Южна България. На места снегът е над два метра, като по-рано "Нова" съобщи, че в района на Ардино са се образували 4-5 -метрови преспи.

В страната са аварирали 36 далекопровода. Освен без електричество, има населени места и без вода. На места са нарушени и мобилните комуникации. Създадена е организация с кметовете при необходимост в труднодостъпните населени места да се доставя храна и вода с високопроходими машини, обясни Веселин Вучков.

"Свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо, е справянето с липсата на ток", каза министърът в оставка.  

Днес военновъздушните сили ще се включат в работите по възстановяването на електрозахранването, обясни главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Хеликоптер ще бъде вдигнат, за да се огледат далекопроводите и по-бързо да се локализират проблемните места и по-бързо да се отстранят проблемите, обясни той.

През изминалата нощ са изтеглени блокирани в снеговете 7 линейки и 51 леки коли и автобуси. Седем души, които са на хемодиализа, и пет бременни жени са били извозени до болници. По думите на Веселин Вучков към момента няма бедстващи хора в хижите.

Той призова хората, живеещи в областите Пазарджик и Смолян и в община Асеновград и Лъки да не тръгват на път с автомобили. Препоръча туристите да избягват лавиноопасни зони, а скиорите и сноубордистите да не се спускат извън пистите, след като вчера трима души загинаха, затрупани от лавина край Банско.

В Южна България преливат язовирите Ивайловград и Студен кладенец. Въпреки че според властите няма опасност за хората, са предупредени Гърция и Турция, където се вливат реките, пълнещи се от тези водоеми.По-рано главен комисар Николов коментира пред Би Ти Ви, че не помни толкова тежка зимна обстановка. 

По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" пътя Девин – Кричим, при Михалково, е затворен заради паднала скална маса. Временно са затворени за движение и пътищата Смолян - Рудозем и Рудозем – Смилян, където на платното са паднали дървета.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив