03 Май 2024, 15:29 Днес (0) | Вчера (13)

Страната остава без лекари

19 Август 2014 09:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2014, 09:12
Под лиценза на creativecommons

От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти - 6

Близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат работят в чужбина, са 44%. Това каза пред БНР неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване". Лекарят се позова на анкетата, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, МС и омбудсмана.

"Сумарно, бих казал, че процентът е бил близо 96. Тоест 96% от младите лекари, които са завършили медицина, до момента на тяхното придобиване на специалност са готови да напуснат страната, което е доста сериозна цифра. Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари."

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен Найденов. Сега завършващите медицина са изправени в ситуация, че не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито със НЗОК. Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, също не е на най-високо ниво и това привлича хората да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов. От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти - 6.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив