23 Април 2024, 22:25 Днес (6) | Вчера (13)

Страните от еврозоната може да получат отсрочка за намаляване на дефицита

14 Февруари 2013 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2013, 17:38
Под лиценза на creativecommons

"Ако растежът се влоши неочаквано, страните може да получат допълнително време, за да коригират прекомерния си дефицит, при условие, че са положили договорените структурни фискални усилия", обясни еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен

Страните от еврозоната може да получат допълнително време, за да постигнат целите за намаляване на дефицита, ако прогнозата за растежа се влоши, каза еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от "Ройтерс".

 

Коментарът на Рен, изпратен в писмо до финансовите министри на Европейския съюз и публикуван на сайта на Еврокомисията, дойде след като Франция призна, че вероятно няма да изпълни целта от 3% дефицит за тази година.

През декември в испански медии се появи информация, че Брюксел може да даде на страни като Франция една допълнителна година - до 2014 г., а на Испания дори още повече време, за да постигнат целите за дефицита, така че бюджетните съкращения да не пречат на усилията за съживяване на икономиките.

Данни от четвъртък показаха, че германският и френският брутен вътрешен продукт са се свили повече от очакваното през последното тримесечие на 2012 г.

За същия период икономиката на еврозоната се е свила с 0.6% след спад от 0.1% през третото тримесечие, въпреки че икономистите очакват растежът да се върне през втората половина на тази година. Прогнозата за четвъртото тримесечие е по-лоша от тази на икономисти, интервюирани от "Ройтерс", които очакваха свиване от 0.4%.

Докато много страни в еврозоната полагат големи усилия, за да постигнат целите за номиналния дефицит, Рен каза, че е по-важно да се фокусират върху структурните дефицити.

"Ако растежът се влоши неочаквано, страните може да получат допълнително време, за да коригират прекомерния си дефицит, при условие, че са положили договорените структурни фискални усилия", обясни еврокомисарят.

Негов говорител уточни в четвъртък, че писмото на Рен не е насочено към никоя конкретна страна. "Вицепрезидентът Рен повтаряше установена позиция на комисията. Той не обявяваше нищо ново. Изказването му не трябва да се отнася към която и да е конкретна държава членка. Да се интерпретира по този начин би било грешка", допълни Саймън О'Конър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив