18 Април 2024, 14:52 Днес (6) | Вчера (11)

Стресът на работното място или как да се справим с „бърнаут“ синдрома

05 Септември 2017 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2017, 18:00

30 процента от фирменото текучеството се дължи на този психогенен фактор

Около 70 - 80 млн. лева годишно са загубите на работодателите заради стреса на работното място, като около 30 процента от фирменото текучеството се дължи на този психогенен фактор, в който влиза и така нареченото прегаряне на работното място.Това коментира на пресконференция в БТА Томчо Томов - ръководител на Националния център за управление на компетенциите в Българска стопанска камара (БСК), предаде Дарик.
 
Стресът води и до временна загуба на трудоспособност, а само за миналата година разходите на работодателите за болнични е 144 млн. лева и над 50 на сто от тях са заради стрес. Сумите вероятно са и повече, защото стресът е в основата на всяко заболяване, коментира Томов. По европейски проучвания непреките загуби от стреса надвишават двойно тези от отпуск и отсъствие от работа.

В България главно фирмите от високите технологии обръщат внимание на този проблем. Около 6 на сто от българските компании разполагат с политики и програми за управление на стреса, като предимно това са фирми с традиции, международно участие, но има и такива с български капитал, където са назначени трудови терапевти, каза Томов.
 
Анелия Горгорова - управител на консултантска компания в областта на управлението на човешките ресурси и бизнеса и фирма за иновативни решения за подпомагане на деловите среди, съобщи на пресконференцията, че планират едногодишна кампания по темата за бърнаут синдрома и отражението му върху бизнеса и икономиката.
 
Хамза Кан - специалист по стратегически маркетинг, предприемач, мотивационен спийкър, отбеляза на пресконференцията, че прегарянето се получава, защото хората вярват в митологеми - за прогреса, ефективността, перфектността, удовлетворението и непрекъсната иновация. Вярваме в тези неща и ние влизаме в непрекъснат цикъл на бърнаут, допълни Кан.

Как да преодолеем стреса
 
Горгорова от своя страна напомни, че този проблем вече е описан от медицината и е свързан с емоционално и физическо изтощение на служители и работници.
 
По данни на Американската асоциация по психология сред симптомите на прегарянето са чести болки в главата, схващане, изтощение, проблеми със съня, разстройства в сексуалния живот, поведенчески и емоционални промени. При прегарянето се наблюдава проява на агресивност, престават да ни радват неща, които са ни доставяли удоволствие в работата и в личния живот. Най-общо казано, ако често ви боли глава, вероятно е да сте влезе в някоя от фазите на бърнаут, посочи Горгорова. Според световни изследвания жените са по-податливи към този проблем.
 
Томчо Томов посочи сред хората в риск от прегаряне - ангажираните в армията, образованието, където почти всеки втори човек е подложен на висок стрес.

Такъв проблем имат и заетите в здравеопазването, социалните асистенти, както и всички професии, които изискват постоянна работа с хора. Особено засегнати са мениджърите и преките ръководители на екипи.
 
Същевременно бизнес лидерите и мениджърите в компаниите са тези, които трябва да знаят как да работят с хората си, което включва и това да разберат какво се случва със служителите. Когато се съчетаят професионални и лични проблеми, е лесно да влезеш в прегаряне, коментира Кан.
 
Сред превенциите на този проблем той предлага работници, изложени на чест стрес, да са под контрол дали ефективно използват регламентираните си почивки. Намаляването на ефекта от стреса преминава и през повишаване на квалификацията на служителите, с което те ще могат да преодолеят усещането си за некомпетентност, което също води до стрес.

Най-големите дразнители в офиса
 
Томов напомни, че подобно на маркетинга, където вече се предлага не просто продукт, а преживяване, така и за служителите е важно усещането на работното място. Хората очакват нормални взаимоотношения, искат да имат успех, да се чувстват значими, информирани - това ги задържа, коментира Томов.
 
Той изтъкна също, че за по-новото поколение е важно не само възнаграждението, но и това работата да има смисъл, важни са и условията, в които се трудят, използването на новите технологии. Ако на това не се обърне внимание, младите хора няма да се задържат и една седмица, допълни Томов.
 
Среда, в която не са ясно дефинирани изискванията, включително и тези за компетентността, липсват стандарти, които изисква организацията и хората не се оценяват спрямо тях, е предпоставяща за бърнаут, смята той. Томов информира, че БСК планира да разработи инструменти за изследване на бърнаут, на стреса и модули за управлението им.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив