07 Октомври 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (0)

Строги гранични проверки заплашват гражданите на ЕС след атаките в Париж

19 Ноември 2015 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2015, 15:34
Под лиценза на creativecommons

Франция предлага затягане на правилата за паспортни проверки на граждани на ЕС, които влизат или излизат от Шенгенското пространство. Идеята цели да спре връщането на европейски джихадисти от Сирия

Гражданите на страните членки на ЕС могат да бъдат изправени пред много по-строги проверки по границите. Това ще се случи, ако Брюксел се съобрази с искането на Франция да затегне правилата за паспортни проверки на граждани на ЕС, които влизат или излизат от Шенгенското пространство. Идеята, която идва след атентатите в Пареиж от 13 ноември, цели да спре връщането на европейски джихадисти от Сирия, разказва "Ройтерс".

Това е едно от предложенията, които се очаква да направи Франция на утрешната извънредна среща на вътрешните министри в ЕС. След атаката срещу "Шарли Ебдо" европейските лидери вече се споразумяха документите на всички европейски граждани да бъдат редовно проверявани дали фигурират в базите на полицията и на службите. Тогава останалите страни членки се противопоставиха на предложението на Франция за промяна в правилата на Шенгенското пространство (в което влизат 26 европейски държави), но призоваха да се прилагат съществуващите сега разпоредби и да се извършват "систематични проверки".

Сега Париж отново настоява за промени в и без това поставената под въпрос система за свобода на придвижване, след като редица страни върнаха временно граничния контрол и започнаха да изграждат защитни съоръжения по границите си заради имигрантската криза.

Франция ще настоява и за по-бързо приемане на единен европейски регистър на пътуващите със самолети във въздушното пространство на ЕС, както и за по-строг контрол над разпространението на оръжия.

Според "Гардиън", който разполага с документа с исканията на Франция, Париж и за ограничаване и мониторинг на касовите трансакции и другите начини за плащане не по електронен път, както и за по-голям обмен на разузнавателна информация между страните членки.

Ако част от предложенията на Франция бъдат приети и пътниците, които напускат/ влизат в Шенген, се проверяват за възможни връзки с терористични групи, това може да увеличи неимоверно трафикът на влаковете "Евростар", които свързват Лондон с Париж и Брюксел. Великобритания, подобно на България и Румъния, не е част от Шенгенското пространство.

В препоръките, описани в документ от 3 страници, Париж изразява раздразнение от нерешителността на ЕС да одобри част от предложените мерки и предупреждава, че ако в скоро време не бъде създаден единен регистър за данни за пътуващите със самолет, то всяко правителство на страна членка ще може да действа самосиндикално, без да се съобразява с европейските закони.

Париж настоява за разполагане на екипи за бързо реагиране на гръцко-турската граница (нещо, на което Атина се противопоставя), както и на систематични проверки на стотиците хиляди имигранти, които влизат през Турция.

"Необходим е незабавен, систематичен и координиран контрол по външните граници спрямо хора, които ползват привилегията на свободното движение в Шенгенското пространство", пише в документа. "Систематично трябва да се правят справки с базите на полицията и службите за сигурност".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив