19 Април 2024, 12:41 Днес (7) | Вчера (11)

Строители без лиценз аут и от малките градежи

31 Май 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2018, 09:00

Незаконните обекти няма да се узаконяват срещу глоба

Строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите (КСБ), вече ще може да строят жилищни и смесени сгради с ниско застрояване до 300 квадрата. Това решиха на първо четене депутатите от Комисията по регионална политика, пише в. Монитор.
Законопроектът с промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) е внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с зам.-председателката на ресорната комисия Петя Аврамова.
В момента "нерегламентирани строителни бригади" вдигат вили и други сгради и съоръжения за обществено обслужване с РЗП до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители, които са пета категория. Строителите се възползват от противоречия между разпоредбите на ЗУТ и Закона за Камарата на строителите, като първият налага забрана за изпълнение на обектите пета категория, ако строител не е вписан в централния професионален регистър на КСБ. От друга страна обаче, в Закона на камарата на строителите е предвидено изключение, което дава право да бъдат изпълнявани обекти с обхват от почти цялата категория без необходимост от регистрация в регистъра. По време на обсъждането на законопроекта бяха изразени мнения, че между първо и второ четене в парламента застроената площ трябва да бъда намалена още - на 150 кв. м или даже да отпадне изцяло и за нерегистрираните да останата само ремонтите.

Депутатати приеха единодушно четири от петте внесени законопроекта относно промени на ЗУТ. Преди заседанието стана ясно, че от ГЕРБ са се отказали от идеята си незаконен строеж да се узаконява, след като се плати глоба в размер на 30% от стойността му. Вносителят му Младен Шишков го е изтеглил от деловодството на парламента.

Най-дискутирано беше инициираното от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов изменение и допълнение на закона. В законопроекта се прецизира определението на "преместваем обект"- такъв, който не е трайно прикрепен към земята и може да бъде преместен, остава критерият павилионите да са площ до 15 кв. м и до 3 метра височина, но параметрите тепърва ще се обсъждат. От БСП и ДПС се обявиха против прехвърлянето на отговорността за контрола по премахване на преместваеми обекти върху държавни имоти. До момента той се упражнява от общините, но те нямат нито финансов, нито човешки ресурс, затова идеята е контролът да се прехвърли на ДНСК и регионалните й структури. Според Дора Янкова и Манол Генов от левицата кметовете искат да се отърват от горещ картоф, защото са на избираеми позиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив