03 Май 2024, 03:18 Днес (0) | Вчера (13)

Строителството в София ще е позволено, ако са предвидени необходимите места за паркиране

11 Февруари 2005 14:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Правителството прие проект на закон за одобряване и прилагане на Общия устройствен план на Столична община. Той беше представен на министрите от кмета на София Стефан Софиянски, съобщиха от пресцентъра на МС

Проектозаконът ще създаде условия за развитието и благоустрояването на столицата до 2020 г. (последният одобрен план е от 1961 г. и предвиденият срок за прилагане е до 1980 г.), ще бъдат създадени условия за развитието на София като модерен град чрез ефективно привличане и усвояване на средства от европейските фондове и банки; ще се стимулира развитието на местните инвестиционни инициативи; ще се създадат възможности на общинско ниво да се акумулират средства за развитие и благоустрояване от собствени източници; ще бъде изградена система за поддържане и прилагане на плана чрез ясни правила и норми, гарантиращи устойчиво развитие при зачитане правата и интересите на собствениците, комфорта на населението и гостите на столицата.
С Общия устройствен план се осигуряват условия за развитието, застрояването и благоустрояването на Столична община като политически, административен и културен център на страната и превръщането на София в модерен европейски град; балансирано пространствено развитие на столицата и връзка с еврокоридорите; развитие на инженерно-техническото обслужване; подобряване на транспортно-комуникационната система, решаване на затрудненията с паркирането; подобряване на жизнената среда вкл. саниране на жилищните комплекси; развитие и опазване на зелената система; развитие на комуналното стопанство.
Строителството на нови сгради в София ще се разрешава ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране в границите на урегулирания поземлен имот, предвижда одобреният от правителството проект на закон за одобряване и прилагане на Общия устройствен план на Столична община.
Това изискване няма да важи само, когато паркинга не може да бъде осигурен заради археологически находки, налични инженерно-технически съоръжения, които не могат да бъдат изместени, хидроложки условия и др. В тези случаи, преди одобряването на инвестиционните проекти и издаването на разрешението за строеж, ще се изисква представяне на проучване, което посочва възможностите за организация и обслужване на паркирането.
За всяко неосигурено място за паркиране инвеститорът, на когото е издадено разрешението за строеж, ще заплаща на Столичната община специална такса, определена от нея с наредба.
Няма да се допуска преустройство и смяна на предназначението на гаражите в съществуващите сгради, освен когато собственикът заплаща специална ежегодна такса, определена от Столичния общински съвет.
Максималната височина на сградите в жилищните зони с преобладаващо високоетажно застрояване ще бъде 26 метра. Същата височина ще е позволена и за жилищните сгради в зоните с преобладаващо комплексно застрояване, а за обществените тя е 32 м. В жилищните зони с преобладаващо малкоетажно застрояване позволената височина ще бъде 10 м. Във вилните зони максимумът ще бъде 8,5 м. Няма ограничения за височината в зоната на стария градски център, в зона централна със смесено застрояване, производствените зони и т.н.
В проектозакона е посочено, че Столичната агломерация включва териториите на Столична община и общините Годеч, Горна Малина, Драгоман, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Перник, Самоков, Своге и Сливница, в административните им граници.
Проектът на новия Общ устройствен план е приет на заседание на Столичния общински съвет.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив